ZANIMLJIVOSTI Oko 25 minuta nakon lansiranja satelit se odvojio od rakete

Poslali novu raketu: Kina prva ide na tamnu stranu Mjeseca

24sata.hr
21.05.2018 14:07

Foto: Ilustracija

Kina je u ponedjeljak uspješno lansirala satelit koji će omogućiti komunikaciju između Zemlje i sonde, koja će tokom godine stići do nevidljive strane Mjeseca. 

Raketu sa satelitom nazvanim ''Queqiao'' lansirali su iz centra Hičang na jugozapadu države, saopćila je Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA).

- Ovo lansiranje ključni je korak za Kinu da ostvari svoj cilj, da bude prva zemlja koja će poslati sondu na nevidljivu stranu Mjeseca - izjavio je Zang Liua (Zhang Lihua), šef tog projekta.    

Oko 25 minuta nakon lansiranja satelit se odvojio od rakete i na putu prema cilju raširio solarne panele i komunikacijske antene.

Satelit će biti u orbiti između Zemlje i Mjeseca i njegova će pozicija biti 64.000 kilometara od nevidljive strane Mjeseca, koja se sa Zemlje nikada ne vidi i koja se naziva i "tamnom stranom" i do sada je ostala u velikoj mjeri neistražena.

To bi se moglo promijeniti ove godine jer Kina planira lansirati u svemir robotsku sondu Chang'e-4, nazvanu po kineskoj božici Mjeseca. Satelit će biti pozicioniran tako da omogući komunikaciju sa naučnicima na Zemlji, dok će robot fotografirati tamne dijelove Mjeseca.

Kina je uložila milijarde eura u svoj svemirski program, i to u koordinaciji s vojskom.

Oglasi

NA VRH