KOKU ISTAMBULOVA

Najstarija žena na svijetu ima 128 godina: Ovo je Božija kazna

100posto.hr

21.5.2018

Ako su tvrdnje ruske vlade tačne, Čečenka Koku Istambulova je šest godina starija od Francuskinje koja je 1997. godine preminula u 122. godini života i sve do sada držala titulu najstarije osobe na svijetu.

Iako su njeni dokumenti izgubljeni u Drugom čečenskom ratu, posjeduje putovnicu koja tvrdi da je rođena 1. juna 1889. godine.

Istambulova je u 55. godini života već proživjela oba svjetska rata.

- Preživjela sam Ruski građanski rat (nakon Boljševičke revolucije), Drugi svjetski rat i deportaciju čečenskog naroda tokom oba rusko-čečenska rata i sada sam sigurna da moj život nije bio sretan. Sjećam se njemačkih tenkova kako prolaze pored naše kuće, bilo je strašno - dodaje Čečenka.

Imala je nekoliko djece, a jedan sin je umro u šestoj godini. Posljednje dijete joj je umrlo prije pet godina, kćerka Tamara imala je tad 104 godine.

Na pitanje kako je proživjela toliko godina, kaže da nema odgovor. Tvrdi da je sve bila Božija volja i da ona tu ništa nije učinila, ali dodaje kako cijeli život izbjegava meso i pije puno fermentiranog mlijeka.

- Umorna sam… Kada pogledam svoj nesretni život, shvatam koliko bih voljela da sam umrla mlada. Nisam imala nijedan dan za koji bih mogla reći da je bio sretan. Cijeli život sam radila i nisam imala vremena za odmor ili zabavu. Ili sam kopala zemlju ili sadila lubenice. Dani su mi prolazili jedan za drugim dok sam radila, ali sada više ni ne živim, već samo preživljavam - rekla je Istambulova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.