ZANIMLJIVOSTI

Ljudi će uskoro moći živjeti u cijevima

cdm.me

21.5.2018

James Law Cybertecture, studio iz Hong Konga, razvio je prototip za povoljne mikrostanove u betonskim cijevima, koji bi se postavili u neiskorišten prostor između zgrada i na taj način omogućili dodatan broj kvadrata za život u jednom od najgušće naseljenih područja na svijetu.  

Iza projekta "OPod Tube Housing" stoji sjajna ideja da su cijevi široke 2,5 metra prenamjenili u garsonjere od 9,29 kvadratnih metara. Stanovi su prvenstveno namijenjeni mladima koji tek počinju raditi ili se školuju, dok "ne stanu na noge".

U mikrostanovima vrata će se moći otključavati pomoću pametnog telefona, a zahvaljujući mnoštvu ugrađenih svjetiljki, kompenzovat će se manjak prirodnog svjetla. U posebnoj prostoriji nalazi se mini frižider i mikrovalna pećnica, a na raspolaganju je i malo kupatilo.

Oblik i težina cijevi omogućavaju praktično postavljanje na spratove ili u oblik potkovice kako bi se mogle spojiti sa stepenicama ili platformama. Stanovi će se iznajmljivati za oko 340 eura, što je povoljnije od uobičajenih 2.500 eura, koliko se traži za garsonjere u centru grada.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.