LIFESTYLE

Fotografije izgladnjelog lava pred smrt uznemirile javnost

B92

24.5.2018

Fotografije izgladnjelog lava iz nacionalnog parka ''Kruger'' u Južnoj Africi neposredno pred smrt uznemirile su javnost.

Njegove posljednje trenutke zabilježio je Leri Entoni Panel (Larry Anthony) iz Kalifornije, koji je u svom blogu opisao kako je izgledao njegov susret s lavom. Kako navodi, ugledao ga je u trenutku kada je pronašao vodu u nekoj od rupa u zemlji, prenosi B92.

- Dok je pio vodu, borio se da ostane na nogama. Ono što niste mogli primijetiti u tom trenutku jeste da je bio sama kost i koža - priča Panel.

On je dodao da se ova nesretna životinja, dok se udaljavala, teturala i da je na svakih nekoliko koraka pokušavala doći do daha.


Nakon što se uspeo uz brdo, počeo se polako spuštati do zemlje, ali se na kraju srušio.

- Bilo je očigledno da su to njegovi posljednji trenuci na zemlji - dodao je on.

Nakon nekog vremena, Leri se odvezao s prijateljem do mjesta gdje je lav odmarao, piše ''Daily Mail''.

- Pronašli smo ga kako leži na travi, iscrpljen i nesposoban da se kreće. Bili smo na metar i po od njega dok je umirao u sjenci drveta. Spuštajući kameru, gledali smo se u oči. Želio sam da zna da neće umrijeti sam dok se bori za zrak. Uslijedio je njegov posljednji udah. Kralj je bio mrtav - dodao je on.

Za razliku od drugih mačaka, lavovi su jedine velike mačke koje žive u porodičnom okruženju. Kada dostignu spolnu zrelost, mužjaci se istjeruju ili samovoljno napuštaju čopor, što se, vjerovatno, i ovom lavu dogodilo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.