NEOČEKIVANO OTKRIĆE

Znate li čemu služi vijagra?

Net.hr

24.5.2018

Kombinacija lijekova protiv erektilne disfunkcije i vakcine protiv gripe blokira širenje ćelija raka i pomaže u sprečavanju ponovne pojave karcinoma nakon operativnog zahvata, pokazala su uspješna testiranja na miševima, vjeruju kanadski naučnici.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "OncuImunnology", upućuje na to da bi ovakva nekonvencionalna strategija mogla pomoći imunom sistemu pacijenta pri uništenju ćelija raka koje su “ostale” nakon operativnog zahvata, prenose britanski mediji.

Broj metastaza smanjen za 90 posto

- Operacija je vrlo učinkovit način uklanjanja solidnih tumora - kaže dr. Rebeka Auer (Rebecca), voditeljica odjela za istraživanje raka u Kliničkom centru u Otavi i vanredna profesorica na Univerzitetu Otava, koja je sudjelovala u istraživanju. 

- No, nažalost, nerijetko operativni zahvat suprimira imuni sistem pa je bilo kojoj preostaloj kancerogenoj ćeliji puno lakše da se održi i proširi na ostale organe - pojasnila je.

Kombinacija lijekova protiv erektilne disfunkcije i vakcine protiv gripe uspješno je testirana na laboratorijskim miševima. Naučnici su ustanovili da se broj metastaza na plućima miševa smanjio za čak 90 posto.

- Rezultati naše studije upućuju na to da kombinacija ovih dvaju lijekova blokira širenje ćelija raka i pomaže u sprečavanju ponovne pojave karcinoma nakon operativnog zahvata - rekla je dr. Auer. 

- U prvim kliničkim ispitivanjima, u kojima sudjeluju 24 pacijenta podvrgnuta operaciji raka abdomena u našoj bolnici u Otavi, procjenjuje se učinkovitost spomenute kombinacije lijekova.

Ispitivanjima ćemo pokušati procijeniti kolika je sigurnost ovakvog načina liječenja te evidentirati promjene koje se događaju u imunom sistemu nakon početka djelovanja "sildenafila" (Viagre), "tadalafila" (Cialisa) i inaktivirane vakcine Agriflu proizvedenog na bazi pilećeg embrija. Studija će nam pomoći da odgonetnemo hoće li davanje Cialisa pacijentu pet dana prije operacije i na dan operacije, zajedno s cjepivom protiv gripe, kao i davanje istih lijekova 10 dana nakon operacije utjecati na širenje ćelijaraka.

Sigurni i relativno jeftini lijekovi

- Izuzetno smo uzbuđeni zbog rezultata istraživanja jer upućuje na to da se primjenom dvaju sigurnih i relativno jeftinih lijekova možda može riješiti velik problem kada je širenje kancerogenih stanica posrijedi. Ako se uspješnost kombinacije lijekova potvrdi u kliničkim istraživanjima, ovo će biti prva terapija kojom će se riješiti imunosni problemi koji nastaju nakon operativnog zahvata - rekla je dr. Auer.

Najčešće prirodne ćelije ubice igraju značajnu ulogu u uništavanju metastatskih kancerogenih ćelija, no nakon operacije mogu se stvoriti mijeloidne supresorski dobivene ćelije (MDSC), druga vrsta imunosnih ćelija, koja blokira djelovanje prirodnih ćelija ubica. Naučnici su ustanovili da lijekovi za erektilnu disfunkciju blokiraju MDSC, što posljedično prirodnim stanicama ubojicama omogućuje borbu s kancerogenim ćelijama, a vakcina protiv gripe još više stimulira djelovanje ćelija ubica.

Dr. Auer je istaknula da, premda su lijekovi za erektilnu disfunkciju, kao i vakcina protiv gripe lako dostupni, osobe oboljele od karcinoma ne smiju ni pomisliti na samoliječenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.