ZANIMLJIVOSTI

Tragična priča žene s plakata u Irskoj pokrenula borbu za pravo na abortus

Index.hr

26.5.2018

Borba irskih aktivistkinja za ukidanjem zloglasnog 8. amandmana, usvojenog 1983. godine uz snažan pritisak Katoličke crkve, a prema kojem fetus ima jednako pravo na život kao i njegova majka te je pobačaj zabranjen u svim okolnostima, dugotrajni je proces koji bi danas mogao biti okončan referendumom za legalizaciju abortusa.

Slučaj X iz 1992. godine

Uz 8. amandman, u drugoj polovici osamdesetih godina Visoki sud potvrdio je i kako dostupnost informacija o pobačaju van Irske krši Ustav te je situacija bila poprilično nesigurna za žene koje bi se odlučile na abortus.

No Slučaj X iz 1992. godine, koji je podijelio tadašnje irsko društvo, rezultirao je amandmanima koji su ženama zajamčili slobodu putovanja u druge države radi obavljanja pobačaja te dostupnost informacija vezanih za usluge abortusa u inostranstvu. Riječ je o odluci Vrhovnog suda koji je trinaestogodišnjoj silovanoj djevojčici omogućio da ode obaviti abortus u Englesku budući da je postojao stvaran rizik za njezin život i život fetusa, kako je stajalo u presudi.

Naime, nakon što je djevojčica priznala roditeljima kako je trudnoća bila rezultat silovanja porodičnog prijatelja, višestruko starijeg od nje, roditelji su je imali namjeru odvesti u Englesku da pobaci. No put je bio sudski zabranjen nakon što su vlasti doznale za njega. Nije pomogla ni činjenica da je djevojčica izjavila da će radije izvršiti samoubistvo nego roditi dijete. Prije putovanja u Englesku porodica je kontaktirala Gardaí, irsku državnu policiju, kako bi saznala može li se DNK iz fetusa koristiti kao dokaz u suđenju za silovanje. Upit je proslijeđen državnom odvjetniku koji je zatražio zabranu putovanja, odobrenu od strane Višeg suda, no srećom po djevojčicu i njenu porodicu, ali i cijelo društvo, ista je odbijena na Vrhovnom.

Situacija se sporim korakom mijenjala nabolje. Više od deset godina kasnije tri žene, nazvane A, B i C, 2009. godine tužile su irsku državu Europskom sudu za ljudska prava zbog uskraćivanja njihovih prava kao građanki Europske unije. Smatrale su da nemogućnost obavljanja pobačaja u Irskoj čini proceduru nepotrebnom, skupom, kompliciranom i traumatičnom. Restrikcija pobačaja ih je ponižavala, stigmatizirala te ugrožavala zdravlje, a u jednom slučaju i život, tvrdile su pred sudom koji je prihvatio tužbu žena te naredio irskoj vladi da legalizira abortus u određenim situacijama.

Slučaj Savite Halappanavar bio je prekretnica

Sljedeća prekretnica dogodila se 2012. godine kad je odbijanje izvršenja abortusa dovelo do smrti tad tridesetjednogodišnje zubarke iz Indije Savite Halapanavar (Savite Halappanavar), koja je u 17. sedmici trudnoće zajedno sa suprugom Pravenom (Praveen) došla u bolnicu u Galvaju. Kako je srce djeteta kucalo, ljekari nisu željeli obaviti abortus i njihovo je nereagiranje u manje od sedam dana nakon prijema u bolnicu dovelo do smrti majke sepsom. Njen suprug kasnije je posvjedočio kako je Savita nekoliko puta tražila od doktora da naprave pobačaj. Doktori i medicinsko osoblje su joj objasnili kako je Irska katolička zemlja u kojoj pobačaj nije moguć. Istraga koju su vodile nacionalne institucije za zaštitu zdravlja utvrdila je da je Savita umrla jer se zbog zabrane pobačaja nije na vrijeme podvrgnula operativnom zahvatu. Izvršna zdravstvena služba (HSE) donijela je i preporuku za promjenama zakonskih okvira i dodatnoj naobrazbi liječnika po pitanju legislative. Slučaj, koji je The Guardian nazvao centralnom točkom irskog rata o abortusu, rezultirao je nizom protesta, a mlada Indijka postala je simbol borbe za slobodu žena. -Zakon se mora promijeniti- izjavio je tada Praven , zbog čijeg je insistiranja vijest poprimila međunarodne razmjere te dovela do toga da je 2013. godine uvedena iznimka kojom je abortus dopušten u slučaju ugroženosti žene.

Uslijed slabljenja utjecaja Katoličke crkve na irskom otoku klima se polako mijenjala te je organizacija referenduma ove godine zapravo predizborno obećanje premijera Lea Varadkara koji je došao na vlast u oktobru 2017. godine. Kampanji za legalizaciju abortusa pridružila se i porodica tragično preminule indijske zubarke.

-Savita je pred sobom imala dugi život koji je nemilosrdno prekinut. Savita je voljela Irce. Mnogo ljudi tamo kaže da je njena smrt povrijedila cijelo irsko društvo- rekao je Savitin otac u videoporuci koju je sa suprugom Mahadevi u njihovom domu u jugozapadnoj Indiji snimio kao dio kampanje za referendum.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.