LIFESTYLE

Novi hobi bogataša: Kupovina fosila dinosaura

Avaz.ba

4.6.2018

Bogati Amerikanci imaju novi hobi, a to je kupovina fosila dinosaura, piše ''Quartz''.

Kao što je poznato, u nauku se vrlo malo ulaže, a zbog nedostatka finansijskih resursa ona se suočava s novim problemom, nemogućnosti kupovine novih kostura dinosaura i fosila potrebnih za naučna istraživanja.

Naime, u posljednje su vrijeme oni sve češće dio aukcija, a budući da muzeji i naučnici nemaju dovoljno novca da ih kupe, kupuju ih pojedinci koji imaju finansijska sredstva te tako oduzimaju priliku naučnicima da dođu do novih otkrića.

Jedan će se takav kostur ove sedmice pojaviti na aukciji u Parizu, a njegova je vrijednost procijenjena između 1,2 i 1,8 miliona eura.

Svaka ovakva aukcija koja generira visoku tržišnu vrijednost je zabrinjavajuća jer nauka raspolaže veoma malim budžetom. Nemamo novaca da kupimo fosile na otvorenom tržištu niti da platimo kolekcionare fosila - objašnjava David Poli (Polly), predsjednik američkog Društva za paleontologiju, dodajući da su takve vrste fosila izgubljene za nauku te se tako ne može doći do novih otkrića. 

Ipak, ta je vrsta prodaje u potpunosti legalna te ih je, stoga, nemoguće spriječiti. Mnogo se fosila dinosaura danas pronalazi na privatnim zemljištima, a sretnici koji ih pronađu mogu s njima učiniti što god ih je volja.

Fosili su nezamjenjiva prirodna baština i oni najbolji i najvažniji trebali bi se nalaziti u državnim muzejima da ih svi mogu vidjeti i u njima uživati, ali i da budu dostupni naučnicima da ih prouče - smatra Stiv Brust (Steve Brusatte), paleontolog s Univerziteta u Edinburgu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.