VRTOGLAVA CIJENA

Prodato najskuplje parking mjesto na planeti: Veličine je 12,5 kvadrata, košta papreno, a evo u kojem gradu se nalazi

Avaz.ba

6.6.2018

Kada se sljedeći put budete žalili kako trošite puno novca na parkiranje, sjetite se kako je teško vozačima u Hong Kongu, gdje je upravo jedno parking mjesto prodato za 648.000 eura (760.000 dolara).

Parking mjesto od 12,5 metara kvadratnih nalazi se u luksuznom kompleksu Ultima u Hong Kongu, a cijena od 5.360 dolara po metru kvadratnom tri puta je veća od prosječne cijene nekretnina u ovom gradu, koja se kreće oko 1.700 dolara.

Međutim, četvrt Kovlon, u kojem se nalazi ovo parking mjesto koje je oborilo rekord u prodaji nekretnina, poznato je kao jedno od najskupljih mjesta za život na svijetu. 

- Parking mjesto nalazi se u najprestižnijem dijelu luksuznog kvarta, stoga stanovnici koji tamo žive imaju dovoljno finansijskog kapitala da ne mare za razliku u cijeni od nekoliko miliona dolara, već gledaju jedino na svoju udobnost i praktičnost - rekla je za "Biznis insajder" Sandia Lau, direktorica agencije za nekretnine "Centaline Property".

Luksuzni hongkonški kompleks Ultima trenutno se nalazi na samom vrhu liste najskupljih mjesta na svijetu za parking ličnog vozila. Vrtoglave cijene parking mjesta pravdaju se disproporcionalnim odnosom stanova i parking mjesta - na 527 stambenih jedinica kompleks nudi samo 370 mjesta za parking.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.