LIFESTYLE

Godinama tvrdio da nije kriminalac, ali... Isplivala istina o sinu Pabla Eskobara

Daily Mail

7.6.2018

Argentinski sudija optužio je udovicu i sina kolumbijskog narko bosa Pabla Eskobara da su dio kriminalne organizacije koja se bavi pranjem novca, saopćila je u utorak argentinska sudska novinska agencija.

Među optuženima je i bivši kolumbijski fudbaler Maurisio Serna.

Viktorija Enao, Huan Pablo Eskobar Enao i Serna su optuženi da su bili posrednici u Argentini za kolumbijskog narko dilera Hosea Pjedraita i da su učestvovali u pranju novca preko trgovine nekretinama i u jednom poznatom kafeu, prenosi "Daily Mail".

Sud u Argentini je naredio i da im se zaplijeni imovina u vrijednosti od milion dolara.

Udovica pokojnog narko bosa je promenila ime u Marija Isabel Santos Kabaljero, a njegov sin u Huan Sebastijan Marokin Santos, nakon Eskobarove smrti 1993. godine. Pobjegli su u Mozambik nakon što je Eskobara ubila policija, a kasnije se preselili u Argentinu.

Do prije koju godinu Huan Sebastijan je živio pod novim imenom, ali je odlučio da izađe iz anonimnosti da bi svijetu pokazao da on nije kao njegov otac.

U intervjuu koji je prije tri godine dao za "Blic" govorio je o trenucima kada je saznao da mu je otac vođa najpoznatijeg narko-kartela, o prvom susretu sa kokainom i kako je poslije njegovog ubistva uspio da ostane živ... Sebastijan je napisao i knjigu "Grijesi moga oca".

- Mogao sam da postanem Pablo Eskobar drugi, ali samo postao arhitekta, dizajner, predavač i pisac. Imao sam hiljade prilika da uđem u nezakonite poslove. Ali ja sam uvijek govorio "ne", jer sam naučio lekciju o trgovini drogom, o veoma unosnom poslu koji se završava uništenjem - rekao je on.

Međutim, čini se da je ipak pošao očevim stopama, bar tako smatra argentinski sudija.

Viktorija Enao se udala za Eskobara 1976. godine, kada je imala samo 15 godina, a on 26, i imali su dvoje djece Huana Pabla i kćerku Manuelu. Otkako se preselila u Argentinu Viktorija, inače dizajnerka i preduzetnica, pokušavala je da ne privlači mnogo pažnje, ali joj to nije uspjelo.

Godine 1999. lokalni mediji su prenijeli da su Viktorija i Huan Pablo uhapšeni zbog sumnje da su prali novac. Ona je rekla medijima da to nije istina.

- Ja sam zatvorenik u Argentini samo zato što sam Kolumbijka. Oni pokušavaju da sude duhu Pabla Eskobara jer žele da dokažu da se Argentina bori protiv trgovine drogom - rekla je ona.

Porodica je nekoliko puta pokušavala da registruje ime "Eskobar" kao brend ali nije uspjela, jer se vladino tijelo zaduženo za intelektualnu svojinu protivilo tome iz očiglednih razloga.

Eskobarova kćerka Manuela živi u Sjevernoj Karolini pod alijasem i radi kao elektroinženjer.

Što se tiče trećeg optuženog, u pitanju je fudbaler koji je pomogao FK Boka Juniors da osvoji južnoameričku ligu prvaka, "Kopa Libertadores" 2000. i 2001. godine. On je bio i redovni reprezentativac Kolumbije.

Hose Pjedraita je uhapšen u Kolumbiji u septembru i SAD žele njegovo izručenje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.