PUTOVANJE

Spektakularno čudo prirode: Ha Long, zaljev koji je stvorio zmaj

Avaz.ba

8.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U zaljevu Tonkin, u Kuang Ninh pokrajini u Vijetnamu, nalazi se spektakularno čudo prirode: Ha Long, zaljev koji pokriva površinu od 1.553 kilometara kvadratnih, a u kojem se nalazi više od 1.960 otoka različitih veličina, od kojih su većina nenaseljeni i čija je priroda ostala netaknuta već hiljadama godina.

Ovaj veličanstveni prirodni krajolik je postao poznat po malim ostrvima koji ‘strče’ iz mora, svaki oblikovan drugačije vremenom i prirodnim silama i svaki jedinstven. Na nekim su formirani prirodni lukovi, dok su drugi ispunjeni manjim ili većim stijenama.

Najveći vijetnamski mislilac Nguyen Trai je prije 500 godina opisao Ha Long kao “Čudo od kamena na nebesima”. 

Ha Long znači “mjesto gdje se zmaj spušta u more”, a legenda kaže da je otok stvorio veliki zmaj iz planine. Kada se spuštao prema obali, repom je iskopao doline, a kada je napokon pao u more, područje se napunilo vodom, ostavljajući samo vrhove planina na površini.

Ovaj jedinstven krajolik ima i značajan biodiverzitet, a uključuje 14 endemskih biljnih vrsta i 60 endemskih životinjskih vrsta.

Zaljev je 1962. godine zaštićen kao nacionalna baština, a 1994. godine je upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Okeaniji kao mjesto “nedirnuto ljudskom rukom, velike ljepote i biološke važnosti”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.