MADE IN JUGOSLAVIJA

Jugonostalgija: Beograđanin od namještaja iz SFRJ napravio hotel

CdM

10.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Crni telefon s brojčanikom, lampe, gramofon, fenovi za kosu, budilnici na navijanje i crno-bijeli televizori dobili su svoje mjesto u boravišnom muzeju na Dorćolu.

Diplomirani kostimograf Mario Milaković odlučio je da napravi hotel s namještajem iz SFRJ i uspio je u tome da u svima nama probudi jugonostalgiju i žal za nekim davnim, ali lijepim vremenima.

O uređenju "Yugodoma", kako je nazvao svoj hotel, u kojem je sve "made in Jugoslavija", priča za portal "Priče sa dušom", prenosi CDM, a kako navodi, hotel je boravišni muzej i moguće ga je posjetiti u pauzama kada nema gostiju.

Po povratku iz Japana, gdje je kao stipendista japanske vlade studirao dvije godine na dizajnu informacija, počeo je da razmišlja o nečem kreativnom.

Mario je tako riješio da porodični stan debelih zidova i praktičnog rasporeda, sagrađen krajem pedesetih godina u stilu soc-realizma za potrebe vojne elite tog perioda, preuredi u muzej s prenoćištem. 

- U početku sam iznajmljivao jednu sobu i živio s gostima, a onda, kada ih je bilo sve više shvatio da polako gubim privatnost, pa sam kompletan prostor pretvorio u jugoslovenski dom. Koncept "Yugodoma" nastao je spontano, a tako su i gosti počeli da dolaze. Razgovarajući s njima shvatio sam da im se dopada ovaj stil pa sam se vremenom proširio ponudu - prisjeća se Mario.

Koristeći znanje stečeno na studijama primjenjene umjetnosti u Beogradu, ovaj mladić je sam restaurirao namještaj, osim pojedinih komada koje su preuzeli poznavaoci starih zanata, poput starog tapetara i drugih majstora.


Obilazio je buvljake, beogradske pijace i tražio po oglasima ne bi li našao sve što je zamislio da smjesti u stanu tik uz Skadarliju.

Mnogi detalji nose njegovu ličnu priču ili su utkani u sjećanja, kao što je stolica "lupina" čuvenog slovenačkog industrijskog dizajnera Nika Kralja ili bijele šolje za čaj s plavim crtama koje smo svi koristili u hotelima.

U "Yugodomu" nećete naći enciklopedijske podatke, jer mu to nije bio cilj, ali je kao glavni dizajner imao privilegiju da pusti mašti na volju i da se dozirano poigrava, čak i sa kič momentima.

Hotel je podijeljen na studio, suite i supersuite, odnosno tematski na filmske decenije šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina. Gosti mogu da biraju da li će da spavaju u dijelu muzeja "Ljubav i moda", "Misterije organizma" ili "Nije lako s muškarcima".

Jedini uređaji novih tekovina su klima-uređaj, bežični internet, novi kreveti i dušeci.

- Posteri su originalni, a sve sam pravio tematski. Također, tu je i Lepa Brena, koja je poslije Tita vjerovatno bila najpoznatija ličnost bivše republike. U susjednoj sobi su filmovi koji su bili zabranjeni- navodi Mario.

Mada je posljednja generacija Titovih pionira rođena 1982. godine, Mario je imao sreću da zakači tu posljednju klasu jer je pošao godinu dana ranije u školu.

Pionirsku kapu i maramu i dalje čuvam. Rado se sjećam perioda iz SFRJ - zaključuje ovaj kreativni Beograđanin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.