ŠPIJUNAŽA

Filmska priča o Putinovoj ljepotici: Na Zapadu je stekla nadimak 'agentica 90-60-90'

Avaz.ba

11.6.2018

Ana Čapman (Anna Chapman, 36) u Rusiju se vratila nakon što je prije osam godina uhapšena u SAD pod optužbom da je uključena u tajne operacije obavještajne službe. Svi su se tad raspisali o Putinovoj ljepotici, koju je čekalo visoko mjesto u predsjednikovoj stranci.

Čapman, rodom iz Volgograda, od svojih šefova u FSB-u dobila je naredbu da zavede bivšeg američkog obavještajca i najpoznatijeg svjetskog zviždača Edvarda Snoudena (Edwarda Snowdena).  


Cilj tog plana je bio zadržati Snoudena što duže u Moskvi kako bi ruski obavještajci iz njega izvukli što više podataka o programima za prisluškivanje koji koriste SAD i Velika Britanija.

Lijepa Ana čak je i zaprosila Snoudena, a o svemu progovorio je bivši bojnik u FSB-u Boris Karpičkov. Naglasio je kako bi Snouden sklapanjem braka dobio rusko državljanstvo, pa bi onda za odlazak iz zemlje morao tražiti odobrenje ruskih vlasti. Ispričao je kako se par sastao jednom, no Snouden se zabrinuo kakve bi mogle biti posljedice tog braka.


Neki zapadni stručnjaci za obavještajne zajednice napisali su da je Ana dovoljno sofisticirana i da bi mogla vrlo lako živjeti s Amerikancem, što nije slučaj s većinom agenta i agentica iz FSB-a.

Nakon špijunskog posla Ana je dobila televizijsku emisiju i hrpu ponuda da snimi porno-film. Na Zapadu je stekla nadimak 'agentica 90-60-90'.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.