Penzioner za 64 godine uštedio 14.000 eura, a onda je shvatio da je novac potrebniji nekom drugom

Blic.rs

Penzionisani nastavnik historije, 85-godišnji Jevgenije Popov iz sela Ajkino, u ruskoj Republici Komi, poklonio je domu za djecu bez roditelja svu ušteđevinu od milion rubalja, oko 14.000 eura.

Popov je 64 godine štedio i sakupljao ovaj novac, a želja mu je bila da ostane anoniman. Međutim, zaposleni i štićenici doma željeli su po svaku cijenu da saznaju ime svog dobrotvora, kako bi mu bar rekli "Hvala".

Popov, koji je 40 godina predavao historiju i društvene nauke u seoskoj školi i svakog mjeseca od plaće odvajao novac na šest različitih štednih knjižica, nema porodicu i živi sam u staroj drvenoj kući.

Rođen je u Ajkinu u velikoj radničkoj porodici. Nakon završene Državne pedagoške akademije, vratio se u rodno selo, gdje je u lokalnoj školi na životni put izveo brojne generacije. Novac je prvo skupljao za kuću, a kasnije je, prema inerciji, nastavio štedjeti.

Kada se na računu nagomilala veća suma, shvatio je da je novac potrebniji domu za djecu bez roditeljskog staranja nego njemu, pa je odlučio da pokloni cijelu ušteđevinu.

To se dogodilo u trenutku kada je u lokalnim novinama pročitao članak o internatu "Gavroš". Uprava socijalno-rehabilitacionog centra za maloljetnike odlučila je da novac potroši za kupovinu novog namještaja i kompjutera.

U znak zahvalnosti za ovaj plemenit gest, štićenici doma redovno posjećuju Popova i pomažu mu u svakodnevnim poslovima, jer Jevgenije odavno nije u stanju zahvatiti vodu iz bunara i nasjeći drva za ogrjev.

NA VRH

Podijeli članak na