SUDBINE

Neobičan život "čovjeka zmije": On se rodio bez ruku i nogu

Avaz.ba

13.6.2018

Iako je rođen bez ruku i nogu, Princ Randijan naučio je biti samostalan, a za život je zarađivao kao 'freak show'.

Princa Randijana, čije pravo ime nije poznato, zvali su 'čovjek zmija', 'čovjek gusjenica' ili 'ljudski torzo'.

Nastupao je u jednodijelnom kostimu u kojem je izgledao kao zmija. Ljude je zabavljao radeći, njemu uobičajene stvari kao što je motanje cigarete.

Naime, sve to je radio samo ustima pa je mogao smotati i zapaliti cigaretu šibicom služeći se samo usnama, zubima i jezikom. Osim toga, govorio je i četiri jezika, hindi, njemački, engleski i francuski. Princ Randijan se pojavio i u filmu 'Freaks' iz 1932. godine.


Princ Randijan porijeklom je iz Nove Gvajane, a u SAD ga je 1889. doveo P. T. Barnum, kojeg je fasciniralo kako se, tada 18-godišnjak, dobro prilagodio svakodnevnom životu unatoč tjelesnom nedostatku.

 "Čovjek zmija" imao je porodicu, suprugu Sarah i četvero djece.


Uprkos svojoj abnormalnosti, Randijan je živio prilično normalan život, piše "All That is Interesting". S porodicom je živio u mirnom komšiluku Plainfielda u Nju Džersiju. Ovladao je svim vještinama koje su mu bile potrebne da živi normalno i održava higijenu. Naučio je slikati i pisati, ali i brijati se. Fiksirao bi britvicu, a pomicao lice. Drvenu kutiju u kojoj je držao svoju opremu za brijanje, slikanje i motanje cigareta je navodno konstruirao sam, a čak je imala i bravu.

Randijan je nastupao više od 40 godina i preminuo je svega nekoliko sati nakon svog posljednjeg nastupa. Imao je 63 godine tog 19. decembra 1934. godine, kada je dobio srčani udar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.