ZANIMLJIVOSTI

Divovski baobabi stari hiljade godina naglo počeli izumirati

Index.hr

13.6.2018

Odumiranje devet od 13 drevnih simbola afričke savane naučnici dovode u vezu s klimatskim promjenama.

Naučnici tvrde da su u prošlom desetljeću, dijelom ili u potpunosti, naglo nestali neki od najstarijih i najvećih afričkih baobaba. 

Grupa naučnika pretpostavlja da su stabla, čija procijenjena starost iznosi između 1.100 i 2.500 godina, moguće žrtve klimatskih promjena.

- Utvrdili smo da je devet od 13 najstarijih primjeraka uvehlo, odnosno da su se njihovi najstariji dijelovi/stabla raspali i uginuli tokom posljednjih 12 godina - napisali su u svom članku u časopisu ''Nature Plants'' te tu pojavu opisali kao "fenomen neviđenih razmjera“.

- Izumiranje ovolikog broja stabala zasigurno je šokantno i dramatično - rekao je jedan od koautora istraživanja Adrian Patrut sa Univerziteta Babeș-Bolyai u Rumuniji.

Među devet uvehlih stabala su i četiri najveća afrička baobaba. Iako uzrok izumiranja još nije u potpunosti razjašnjen, naučnici sumnjaju da je nestanak monumentalnih primjeraka baobaba barem djelimično povezan s intenzivnim klimatskim promjenama koje poglavito pogađaju jug Afrike.

Između 2005. i 2017. godine naučnici su analizirali i procijenili starost gotovo svih poznatih divovskih i potencijalno starih afričkih baobaba.

Prikupljajući podatke o opsegu, visini, volumenu drva i starosti, primijetili su jednu neočekivanu i intrigantnu činjenicu – većina je najstarijih i najvećih primjeraka uginula za vrijeme provedbe istraživanja.

Svi su se nalazili u južnom dijelu Afrike – Zimbabveu, Namibiji, Južnoafričkoj Republici, Bocvani i Zambiji.

Po tvrdnjama grupe naučnika, baobab je najveća i najdugovječnija vrsta cvjetnog stabla. Prirodno stanište su mu područje savane u Africi te tropska područja izvan kontinenta, gdje je donesen iz Afrike.

To je biljka neobična izgleda, s granjem nalik na kvrgasto korijenje koje se pruža prema nebu te mu daje izgled preokrenutog drveta.

Kako navodi službena stranica Nacionalnog parka ''Kruger'' u Južnoafričkoj Republici, inače prirodnog staništa baobaba, ovo stablo može doživjeti starost i do 3.000 godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.