LIFESTYLE

Dječak od 11 godina izumio uređaj koji će spašavati djecu u užarenim autima

Index.hr

16.6.2018

Bishop Curry je 11-godišnjak koji vrijedno radi na rješavanju velikog problema u SAD-u - stradavanja djece u užarenim automobilima, piše CBS News.

Prije godinu dana, dječak je vidio vijest o smrti šestomjesečne bebe koja je umrla nakon što je ostavljena u zatvorenom automobilu na užarenom suncu u njegovom susjedstvu. U roku od nekoliko sati, Bishop došao je na ideju kako spriječiti takva stradavanja djece.

-Vijest o smrti bebe ga je strašno ražalostila i tada je počeo razmišljati što bi se moglo učiniti kako bi se takve tragedije spriječile u budućnosti - kazao je njegov otac Bishop Curry IV.

Čim je došao s posla, kako je kazao, njegov 11-godišnji sin mu je potrčao u susret s napola zgužvanim papirom u ruci na kojemu je imao detaljno nacrtan plan svojeg izuma koji je nazvao Oasis (Oaza, op.a.).


-Kad mi je pokazao skicu, bio sam ponosan na njega zato što je razmišljao o rješenju tog velikog problema. Obično se samo požalimo na probleme, rijetko ko traži i rješenje - kazao je njegov otac.

Dizajnirao je ventilator koji se pali prema potrebi

Dječak je, naime, dizajnirao ventilator koji bi se automatski uključio kad bi unutrašnjost automobila dostigla određenu temperaturu. Uređaj bi bio postavljen na naslonjač za glavu, prednji ili stražnji. Mjesto na koji bi se ventilator postavio ovisilo bi o starsti djeteta i položaja sjedalice.

-Uređaj ujedno otkriva i je li se vozilo zaustavilo, a pritom koristi GPS tehnologiju - kazao je dječakov otac i dodao: "Potom uređaj otkriva sjedi li dijete u automobilu koji se zagrijava. Ako se otkrije prisustvo djeteta, iz ventilatora počinje puhati hladni zrak preko unutarnjeg sustava hlađenja".

No, učenik šestog razreda nije stao na tome. Želio je pronaći način na koji bi spasio dijete iz potencijalno opasne situacije pa je, uz GPS, dodao i WI-FI. Ako je ventilator uključen, ugrađena antena koristit će WI-FI kako bi kontaktirala roditelje djeteta koje je u automobilu. Ako ne odgovore, sustav sve dojavljuje lokalnim vlastima.


Uz pomoć GoFundMe kampanje prikupljeno je 50.000 dolara u samo nekoliko mjeseci od njezina pokretanja, a 11-godišnji izumitelj uspio je registrirati patent i izgraditi 3D model uređaja.

Proizvođači autosjedalica oduševljeni

Njegov otac, inače inženjer u Toyoti, ponudio je ideju svojoj tvrtki. Proizvođač automobila bio je oduševljen idejom te je poslao dječaka i njegovog oca na konferenciju o prevenciji dječjih povreda gdje je inovativni uređaj predstavljen proizvođačima autosjedalica. Nekoliko proizvođača pokazalo je interes za proizvod, no konačna odluka još nije donesena. Prije početka proizvodnje uređaj treba doraditi, testirati i obaviti manje izmjene.

Svake godine u užarenim automobilima u SAD-u prosječno umre gotovo četrdesetoro djece, objavila je organizacija za sigurnost djece u automobilima. Od 1994. godine zbog vrućine u automobilima umrlo je čak 804 djece.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.