DVOGODIŠNJA POTRAGA

Kako je Mona Liza postala najpoznatije umjetničko djelo na svijetu zahvaljujući jednom lopovu

"Mona Liza" na izložbi u Galeriji Ufici u Firenci 1913. godine

Blic.rs

17.6.2018

Iz pariškog muzeja Luvr 21. avgusta 1911. godine ukradena je čuvena "Mona Liza" (Mona Lisa) Leonarda da Vinčija (Leonardo da Vinci). Organizirana je portraga u cijelom svijetu, a završena je dvije godine kasnije, kada je dragocijena slika nađena kod sitnog kradljivca Vičenca Peruđe, koji je nekada radio u muzeju.

Ušao je bez problema

Peruđa je kasnije rekao da je ušao u zgradu tako što je obukao bijeli zaštitni mantil koji su zaposleni muzeja nosili. Umiješao se među osoblje koje je ulazilo na sporedni ulaz i tako neprimjetno ušao u zgradu.

Šetao se po ogromnoj zgradi među ostalim osobljem sve dok nije dospio u prostoriju u kojoj je visila čuvena Leonardova slika. Sačekao je da svi izađu. U to vrijeme nisu postojali alarmni sistemi, pa je skinuo sliku i brzo otišao do najbližeg stepeništa. Izvadio je sliku iz rama, sakrio je ispod mantila i izašao.

Nacionalni arhiv u Parizu dovodi Peruđine tvrdnje u pitanje. Oni ističu da je bio prenizak da bi mogao da sakrije sliku ispod mantila dok ga je nosio i vjeruju da je skinuo mantil, uvio sliku u njega, a zatim izašao, opet kroz vrata za osoblje.


Iako je rođen u Dumenci (Italija), Peruđa je živio u Parizu. Pošto nije znao šta da radi sa slikom, sakrio ju je u starom sanduku u svom stanu dok ne smisli šta će dalje. Prošle su dvije godine.

U namjeri da se riješi slike, otputovao je u rodnu Italiju. U Firenci je stupio u vezu s vlasnikom umjetničke galerije Alfredom Đerijem. Peruđa je kasnije tvrdio da je samo htio da vrati sliku u zemlju porijekla i da je umjetničko djelo ukrao isključivo iz patriotskih razloga.

Nema nikakve veze s patriotizmom

Đeri je posumnjao i posavjetovao se s drugim vlasnikom galerije. Zajedno su zaključili da je riječ o originalnoj Da Vinčijevoj slici. Ubijedili su ga da im povjeri sliku na čuvanje, a uznemireni Peruđa je to jedva dočekao. Vlasnici su pozvali policiju i uhapšen je.

Profesor umjetnosti Noa Černi tvrdi da je Peruđa mislio da će ga italijanski narod veličati kao heroja. Umjesto toga, završio je u zatvoru, a slika je 1913. vraćena u Luvr.

Prema drugoj teoriji, to što je riješio da deponuje sliku u Đerijevoj galeriji nema nikakve veze s patriotizmom, već je namjeravao da je proda po astronomskoj cijeni. Krajem 1911. Peruđa je pisao ocu da će "odjednom" da se obogati.

Pošto nisu znali šta da urade s počiniocem, vlasti su ga osudile na kratku kaznu od sedam mjeseci zatvora.


Mjesto na kojem je visila ukradena "Mona Liza"

Peruđa je učestvovao u Prvom svjetskom ratu na strani Italije, a poslije rata se vratio u Francusku, gdje se oženio i dobio kćerku. Preminuo je 8. oktobra 1925. u Prizu.

Nakon što je vraćena u muzej, "Mona Liza" je postala najčuvenije umjetničko djelo na svijetu o kojem su zbog toga pisali mediji širom svijeta, što se vjerovatno ne bi desilo da je Peruđa ukrao neku drugu sliku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.