VIDLJIV GOLIM OKOM

Mars će biti najbliže Zemlji u posljednjih 15 godina, to sigurno ne želite propustiti

Vecernji.ba
19.06.2018 09:02

Mars se približava Zemlji, a najbliže će joj biti za nešto više od mjesec kada ćete ga moći vidjeti golim okom.

Pojava koju nemamo prilike vidjeti često s obzirom na to da se posljednji put dogodila 2003. godine, dogodit će se 27. jula.

– Kao i svaka planeta u našem sunčevom sustavu, Zemlja i Mars kruže oko sunca. No, Zemlja je bliže suncu i stoga je brža u svojoj orbiti. Zemlja napravi dva kruga oko sunca dok Mars u to vrijeme napravi jedno takvo putovanje. Tako su ponekad te dvije planete na suprotnim stranama od sunca, vrlo udaljena, dok ponekad Zemlja sustigne susjednu planetu i prođe kraj nje vrlo blizu – objašnjavaju NASA.

Posljednji put kada se to dogodilo Mars je izgledao veliko poput Mjeseca, no to je daleko od istine jer je Mars upola manji od Zemlje i udaljen je 55 miliona kilometara.

– Tokom opozicije, Mars i sunce nalaze se na suprotnim stranama od Zemlje, a iz naše perspektive, Mars izlazi na istoku, a sunce na zapadu. Nakon što ostaje u nebu cijelu noć, Mars će zaći na zapadu, dok će sunce izaći na istoku. S obzirom na to da se Mars i Sunce pojavljuju na različitim stranama, kažemo da je Mars u opoziciji – objašnjava NASA.

Tagovi

Mars NASA
NA VRH