NJU DŽERZI

Djevojčica trpila brutalno vršnjačko nasilje: Škola nije stala u njenu odbranu, ona se ubila, a roditelji sada traže pravdu

Malori Grosman

Telegraf.rs

22.6.2018

Roditelji 12-godišnje djevojčice Malori Grosman (Mallory Grosseman) iz američke savezne države Nju Džerzi koja je sebi oduzela život zbog maltretiranja školskih kolega tužili su školu jer, kako tvrde, nije zaustavila maltretiranje.

Roditelji preminule djevojčice, Dajana (Diana) i Set Grosman kažu da je škola Kopeland ignorirala njihove prijave da je njihova kćerka meta vršnjačkog zlostavljanja.

U tužbi se navodi kako su druga djeca slala Malori SMS-ove i Snapchat poruke nazivajući je "luzerkom" koja "nema prijatelja", rugajući joj se zbog njenog izgleda i pitajući je "kad će se ubiti".

Školski odbor Rokavej Taunšip odbio je da komentariše tužbu koja je podnesena u utorak, gotovo godinu dana nakon samoubistva ove djevojčice koje se dogodilo 14. juna 2017. godine.

Ožalošćeni roditelji navode da je uprava škole na prijavu za maltretiranje odgovorila tako što je natjerala Malori da zagrli jednu od svojih zlostavljačica umjesto da je preduzela disciplinske mjere protiv nje.

Uz to su joj sugerirali da izbjegne maltretiranje tako da jede u učionici umjesto u školskoj kantini. Roditelji također tvrde da ih je školski odbor nagovarao da ne podnesu službenu prijavu.

- Nadamo se da će podizanje ove tužbe podići nacionalnu svijest o epidemiji sajber maltretiranja i da nećemo morati više odlaziti na sahrane učenika koji su bili žrtve - rekao je advokat Grosmanovih, Brus Nagel (Bruce).

- Umjesto da Malori premjeste iz razreda, htjela sam da djevojčice koje su joj lupale po stolici svaki drugi dan i nazivale je ku*kom - budu premještene iz razreda. Ne Malori - rekla je njena majka Dajana u intervjuu za lokalnu televiziju.

- Kad su te činjenice iznesene pred školskim odborom i školskom upravom, bile su potpuno ignorirane - dodala je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.