ZANIMLJIVOSTI

Na ovom mističnom mjestu nasukalo se 1.000 lađa

Magdalenski otoci

Telegraf.rs

22.6.2018

Plitka voda oko arhipelaga, nepredvidljive vremenske prilike kao i manjak svjetionika u 18. i 19. vijeku bili su kobni za brojne brodove .

Izolovani Magdalenski otoci dio su zaliva Sen Loren u Kanadi, koji se sastoji od osam većih i nekoliko manjih otoka. Za njih kažu da su "dom brodoloma" jer se tamo nasukalo između 500 i 1.000 brodova.

Brodovi koji bi se iz bilo kog razloga uputili iz Evrope u Kvebek, uglavnom bi iskusili istu sudbinu: iznenada bi skrenuli s puta i našli se nasukani na pješčanim plažama i plitkim vodama otoka Magdalen.

Magdalen je izolovan usred zaliva, a njegov arhipelag ima oblik udice. Plitka voda oko arhipelaga, nepredvidljive vremenske prilike kao i manjak svjetionika u 18. i 19. vijeku bili su kobni za brojne brodove.

Pretpostavlja se da se u to vrijeme ovdje nasukalo od 500 do 1.000 brodova koji su iz Kanade plovili za Evropu.


Tokom samo jedne oluje potopljeno je 48 lađa.

Veliki broj članova posade nastradao je u ovom dijelu svijeta, a oni koji su preživeli naselili su se na otok.

Na Magdalenskim otocima danas živi nešto više od 12.000 stanovnika, uglavnom potomci preživjelih iz nekadašnjih brodoloma. Neke kuće na otocima napravljene su od drvenih daski sa lađa i od drugih spašenih materijala nakon brodoloma.



Većina stanovnika govori francuski jezik, ali ima i stanovnika kojima je maternji engleski, a koji uglavnom potiču od preživjelih ljudi iz Engleske, Irske i Škotske.

Mnogi od brodova koji su se nasukali na ovim otocima sakriveni su na dnu mora u različitim stanjima raspadanja, a uglavnom jedino što ostane od njih su dijelovi drveta. Nekoliko olupina brodova je i dalje vidljivo s plaže, poput broda grčkog brodovlasnika Aristotela Onazisa, čiji se brod nasukao na Magdalen otocima 1963. godine.

Otoci Magdalen su mjesto nevjerovatnih kontrasta: sunčani dan može brzo da se pretvori u oluju, a ljepota mora brzo da postane opasnost, pogotovo tokom ribolovačke sezone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.