SUDBINA

Djevojka se razboljela od raka, a onda je otac preuzeo njen "sramni" posao iz najdivnijeg razloga

Otac preuzeo obaveze

Avaz.ba

23.6.2018

Kada je Čen Dži počela raditi kao čistačica ušiju bilo joj je drago da može zaraditi nešto novca za svoju porodicu, ali kada joj je dijagnosticiran rak, a njen alat uzeo je otac u ruke.

Ovih dana njen otac obilazi kuće i javne parkove glavnog grada provincije Šinčuan na jugozapadu Kine, nudeći svoje usluge za 60 juana, oko 9,2 dolara, po seansi.

S finim instrumentima u torbi i lampom za glavu, Čen Siaolin uklanja ušnu mast i "masira" ušne kanale svojim mušterijama. U početku se stidio tog posla, ali je ipak nastavio jer je njegova kćerka računala na njega.


Godinu ranije Čen Dži je dijagnosticiran rak crijeva u 32. godini.

- Prvo mi nisu rekli. Mama mi niije ništa rekla, ali sam čula da pričaju o hemoterapiji s doktorom - rekla je.

Otkad se razboljela, njena porodica je potrošila 18.500 dolara za liječenje, što je za njih i previše. Zato je njen Čen (54), bivši seoski nastavnik kojeg kćerka opisuje kao "vrlo stidljivog", preuzeo i njen posao.

- U početku je nekoliko puta htio da odustane - rekla je Dži.

Ali je nastavio zbog svoje porodice.

- U početku sam mislio da je sramota čistiti uši. Bilo mi je teško da komuniciram s drugima. Postepeno sam se navikao. Morao sam da istupim zbog svoje porodice. Treba nam novac za život. Zato, bez obzira koliko je teško, moram da uradim ono što se mora uraditi. To je život. Moram da se suočim s tim i izdržavam porodicu - rekao je Čen za "Saut Čajna Morning Post".

Na ulicama se susreo s odbijanjem ljudi koji su gledali na njega kao na smetnju i loše vrijeme. Kada pada kiša, posao potpuno staje. Čen kuha za njega i radi sve što može pomoći. Ipak, njen otac se brine da će situacija biti još lošija ako joj se stanje pogorša, i zato sada pokušava da zaradi dodatan novac.

- Vratit će se ona na posao, kada se oporavi - kaže Siaolin, koji ne prestaje vjerovati da će se njegova kćerka oporaviti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.