BIZARNO

Doktor opisao morbidno iskustvo s pacijenticom u porodilištu

Avaz.ba

23.6.2018

Doktori se od pacijenata naslušaju zaista svega, no jedan zahtjev zaista je šokantan.

Adam Kej (Kay), doktor iz Velike Britanije, vodio je bilješke o svojim iskustvima s bolničkih odjela, koje je pretvorio u hit knjigu "This is Going to Hurt".

Jedna priča iz porodilišta posebno je šokantna. 

- Pacijentica je objavila da želi pojesti svoju posteljicu. Babica i ja pravili smo se da nismo čuli - prvo, jer ne znamo koji je protokol bolnice u ovakvom slučaju, a drugo jer je poprilično odvratno. Pacijentica je to nazvala placentofagijom, kako bi zvučalo službeno, što nije imalo smisla; ne možete nešto učiniti službenim prevođenjem na starogrčki jezik - piše Kej.

- Ona objašnjava koliko je to prirodno među drugim sisavcima, što je još jedan neispravan argument - ne dopuštamo drugim sisavcima da rade stvari kao što su kandidiranje za vladu ili vožnja autobusa, niti normaliziramo druge stvari koje oni rade kao što su odnosi s namještajem ili jedenje svojih mladih (ili pedofobija, kako bi ona to vjerovatno nazvala). Okrećem razgovor na bitnije stvari kao što su porod bebe. To se događa glatko i beba je dobro... Nekoliko minuta kasnije izašla je posteljica i čekam neugodnu raspravu s pacijenticom o tome što ću učiniti s njom. A ona s posudom u rukama u usta gura ugruške krvi. 'To je placenta?', pitala je dok joj se krv slijevala u kutu usana, zbog čega je izgledala kao odvratni potomak Drakule i Cookie Monstera. Objasnio sam joj da su to samo neki ugrušci krvi koje sam ostavio u posudi nakon porođaja. Zatim je pozelenila. Čini se da krv nije ukusan zalogaj kao što je očekivala da posteljica bude. Podigla je posudicu i ispovraćala se, svuda okolo -  slikovito je opisao doktor u svojoj knjizi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.