LIFESTYLE

Džogirala na plaži pa završila u zatvoru: Nevjerovatna priča devojke koja je slučajno prešla granicu

Petnaest dana bila pritvorena

Espreso.rs

24.6.2018

Francuskinja Sedela Roman slučajno je, dok je džogirala plažom u Vajt Roku - kanadskom gradu na samoj granici sa američkom saveznom državom Vašington - prešla na teritoriju SAD, zbog čega je petnaest dana bila pritvorena u američkom centru za migrante.

- Kad se sjetim toga, pomislim - zar je moralo sve to da se desi ni zbog čega. Moja priča je pomalo nevjerovatna - kaže danas mlada žena prisećajući se nemilog događaja, koji se dogodio 21. maja, prenosi kanadski kanal CBC. 

Sedela Roman iz francuskog grada Brijansona je, nakon što je diplomirala, odlučila da ode u Vajt Rok, gde joj živi majka, kako bi učila engleski jezik, prenose francuski mediji.

- Bio je neradni dan i, pošto mi majka nije radila, otišle smo na plažu sa mojom mlađom sestrom. Predveče sam krenula na džoging, a kada sam stigla do kraja plaže vidjela sam da plima nadolazi - priča ona.

Potom je, kaže, krenula stazom sa koje je mogla da fotografiše pejzaš prije nego što se vrati, ali su je u tom trenutku dva američka agenta zadužena za nadzor granice optužila da je ilegalno ušla u SAD. 

Neprijatno iznenađena, bez ličnih dokumenata kod sebe, objasnila im je da je Francuskinja, da ima vizu za Kanadu i da je prešla granicu "a da toga nije bila svijesna". 

Agenti su joj, međutim, rekli da ne mogu da je puste i odveli je u neku zgradu gdje su joj uzeli otiske pristiju i oduzeli lične stvari. 

- U tom trenutku sam počela da se bojim. Imala sam utisak da sam opasni kriminalac - prisjeća se ona. 

Dozvolili su joj da telefonira majci, koja je najpre pomislila da je reč o neslanoj šali, ali joj je američki agent objasnio o čemu se radi. 

Sedelu Roman su zatim odveli u pritvorski centar u Takomi, gdje je, kaže, doživjela šok. 

- Našla sam se u zatvoru. Tamo smo bili stalno zatvoreni, a u dvorištu se nalaze psi i bodljikava žica - kaže ona.

Petnaest dana je, kako navodi, provela u velikoj prostoriji sa 60 kreveta naslaganih jedan na drugi i stotinak migranata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.