5 KORAKA

Ako vaše dijete ne može proći ovaj test, i dalje se mora voziti u autosjedalici

Ilustracija

Telegraf.rs

25.6.2018

Eksperti za sigurnost i pedijatri imaju svoje preporuke, ali i vaše dijete ima svoje zahtjeve... Pred vama je toliko detalja... Pa, šta na kraju odučiti?

Pitanje o kojem roditelji često razmišljaju je kada da svoje dijete prebace iz dječijeg sjedišta na "podizač", a zatim i na obično sjedište koje ima regularni sigurnosni pojas. Zahtjevi za težinu i visinu se ne poklapaju uvijek s proporcijama dečijeg tijela, i baš takve stvari zbunjuju roditelje.

Vaš mršav 10-godišnjak više se uopće ne želi voziti u bilo kojem obliku dječijih sjedišta? Eksperti za sigurnost i pedijatri imaju svoje preporuke, ali i vaša porodica također. Toliko detalja... Nije bilo tako prije više decenija, zar ne?

Danas postoji standard za sigurnosna sjedišta i on se sastoji od pet tačaka.

Primijetit ćete da su neka sjedišta za automobile pretvorena u pomoćna mjesta, ostavljajući zadržavanje od "5 tačaka" u korist sigurnosnog pojasa automobila. Međutim, vaše dijete možda još nije spremno da sjedne na pomoćno sjedište.

Nacionalna uprava za sigurnost saobraćaja na putevima navodi da bi djeca starosti od 4 do 7 godina trebala da ostanu u dječijim sjedištima dok ne dostignu maksimalnu težinu i visinu koja se zahtjeva prema uputstvima proizvođača automobila.

U zavisnosti od visine djeteta, neki roditelji se prerano odlučuju za prebacivanje u regularna sjedišta. U idealnom slučaju, vaše dijete bi trebalo imati više od 18 kilograma i 65 centimetara kada ga prebacite na pomoćno sjedište. Ali, čak i to dolazi sa drugim odredbama, jer postoji pravi način da vozite dijete u pomoćnom sjedištu.



Prema sajtu "The Car Seat Lady" postoji pet stvari koje treba da provjerite prije nego što dijete premjestite na pravo sjedište.

Prvo što treba da uradite je da provjerite da li dijete može da se nasloni na naslon sjedišta. Zatim, da li se njegova koljena udobno savijaju preko ivice sjedišta. Slijedeća dva su ključna: pojas bi trebalo da lijepo leži na grudima i stomaku, a ne da ide preko vrata ili obraza.

Na kraju, vaše dijete mora biti u stanju da sjedi mirno bez kretanja, a ne da se lijevo-desno migolji. U nekim zemljama, djeca se voze u pomoćnim sjedištima dizajniranim za težine iznad 45 kilograma. Neki roditelji ne obraćaju pažnju na posebnu sigurnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.