PRIJELOMNO OTKRIĆE

Naučnici otkrili terapijske ciljeve koji bi trebali blokirati rak

Ilustracija

Index.hr

26.6.2018

U novom istraživanju objavljenom u časopisu „Nature Communications“ naučnici su otkrili da inhibiranjem nekoliko genskih meta mogu blokirati više od 99,5% metastaza u živim ćelijama.

- Potencijalni značaj ovog otkrića je nevjerovatan - rekao je Džon Levis (John Lewis), član istraživačkog tima.

- Metastaze ubijaju oko 90% svih pacijenata oboljelih od raka. U ovoj studiji otkrili smo 11 novih načina kojima bi se moglo zaustavljati metastaziranje - dodao je.

Autori ističu da postojeće strategije liječenja ne idu za ograničavanjem procesa metastaziranja.

- Ranije smo pokazali da ulazak ćelija raka u krvotok, odnosno intravazacija, u velikoj mjeri ovisi o pokretljivosti ćelija raka, što tu pokretljivost čini privlačnom terapijskom metom - pišu u sažetku rada autori.

Rak je teško liječiti, između ostalog, zbog činjenice da se njegove ćelije kroz proces metastaziranja šire iz izvornog tkiva u brojne druge organe. Ako se rak proširi, postaje gotovo nemoguće hirurški ukloniti sve tumore pa se mogućnosti uspješnog liječenja drastično smanjuju.

U svojoj studiji, koju su neki naučni časopisi opisali kao prijelomnu, autori su koristili ptičiji zametak bez ljuske jajeta da bi mogli promatrati rast i širenje ćelija raka u stvarnom vremenu. Uz pomoć posebnog molekularnog oruđa u ćelije raka usadili su tzv. shRNA vektore, koji su se vezali za specifične genske produkte i zaustavili njihovo aktiviranje. Konačno su te ćelije raka vratili nazad u embrije i pratili kako stvaraju grozdove identificirajući one koji su pokazivali da ne metastaziraju.



- Kada smo pronašli kompaktne kolonije raka, to je značilo da su svi koraci metastaziranja blokirani - rekao je Konstantin Stoletov, vodeći autor na istraživanju. 

''Nakon toga smo ih mogli izvaditi, istražiti o kojem je genu riječ te zaključiti da je on uistinu odgovoran za metastaziranje'', dodao je.

Ovom metodom tim je identificirao 11 gena koji su odgovorni za metastaziranje ćelija raka. Autori ističu da su oni uključeni u procese metastaziranja raznih vrsta raka, odnosno da nisu specifični samo za neke, što je studija potvrdila.

U sljedećem koraku tim će testirati gene odgovorne za metastaze i njihove produkte kao ciljeve za lijekove koji bi trebali zaustaviti metastaze. Plan je da kroz nekoliko narednih godina krenu s kliničkim istraživanjima na ljudima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.