LIFESTYLE

U svemir lansiran robot umjetne inteligencije, pogledajte snimak

S lansiranja

Index.hr

29.6.2018

Loptoliki robot umjetne inteligencije, nazvan ''leteći mozak'', lansiran je danas prema Međunarodnoj svemirskoj stanici u teretnom svemirskom brodu Dragon firme ''SpaceX''. 

Lansiranje rakete Falcon 9 s Kanaverala danas ujutro po mjesnom vremenu proteklo je potpuno u redu, objavila je NASA. 

''SpaceX'', firma Ilona Maska (Elon Musk), ima ugovor s američkom svemirskom agencijom o opskrbljivanju Međunarodne svemirske stanice. I teretni brod Dragon i raketa Falcon 9 koja ga prevozi već su letjeli u svemir. Dragon je bio u svemiru 2016., a Falcon je prije dva mjeseca u orbitu ponio NASA-in satelit, prenosi Index.hr.

Mask i njegova kompanija time nastavljaju koristiti već korištene dijelove raketa i svemirskih brodova da bi smanjili troškove putovanja u svemiru. Dragon, koji ukupno nosi 2.700 tona razne opreme, na ISS bi trebao stići 2. jula. Ključni dio opreme je uređaj veličine košarkaške lopte nazvan CIMON - (Crew Interactive MObile CompanioN).

Zovu ga letećim mozgom jer je programiran da prepoznaje lice i glas njemačkog astronauta Aleksandra Gersta (Alexander Gerst), geofizičara Evropske svemirske agencije. 

- To je historijski trenutak, CIMON će biti prvi robot svoje vrste u interakciji s ljudima u svemiru - rekao je stručnjak njemačkog svemirskog centra Kristijan Karaš (Christian Karrasch), robotov projektni menadžer.

Kada ga Gerst pozove, robot će akustično osjetiti odakle ga zove i okrenuti se i otplutati u tom smjeru. Kada dođe do astronautove razine očiju, moći će kamerom detektirati je li osoba ispred njega Gerst ili neko drugi. Robot ima više od desetak propelera koji će mu pomoći da se kreće postajom i ne sudara se sa stvarima. 

- Radni jezik mu je engleski. Dizajniran je da razumije Aleksandera. Kada on progovori, robot će doći - objasnio je Karaš.

Cilj projekta je ponajviše demonstracija rada tehnologije. Robot bi trebao pomoći Gerstu u raznim naučnim ispitivanjima. I najvažnije, CIMON ima dugme za isključivanje. Kad je ''offline'', robot na Zemlju ne može emitirati ništa što Gerst ne želi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.