ZANIMLJIVOSTI

Ovo su najbogatiji Britanci, a ne rade doslovno ništa

Hju Grosvenor

CDM

30.6.2018

Na pitanje ko je najbogatiji pripadnik aristokratije u Velikoj Britaniji većina bi vjerovatno rekla, kraljica Elizabeta.

Ali, nedavno objavljena lista najbogatijih ljudi u toj zemlji pokazuje da britanska kraljica nije čak ni među prvih deset.

Časopis „Sunday Times“ procijenio je njeno bogatstvo na relativno “skromnih” 370 miliona funti (približno 415 miliona eura) i smjestio kraljicu tek na 17. mjesto najbogatijih aristokrata.


Na prvom mjestu je 27-godišnji Hju Grosvenor (Hugh Grosvenor), vojvoda od Vestministera, ujedno i najmlađi na listi, čije se porodično bogatstvo procjenjuje na vrtoglavih 10 milijardi funti ( približno 12 milijardi eura).

Slijedi porodica grofa Kadogana (Lord Cadogan) s bogatstvom od 6,7 milijarde funti (približno 7,5 milijardi eura), pa porodica barona Hauarda de Valdena (Howard de Walden), koja može da se pohvali sa 4,1 milijarde funti (približno 5 milijardi funti).

Na četvrtom mjestu je lejdi Šarlot Velesli (Lady Charlotte Wellesley), vlasnica 3,2 milijarde funti (približno 4 milijarde eura), na petom viskont Portman s porodičnim bogatstvom od dvije milijarde (približno 2,3 milijarde eura).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.