ZANIMLJIVOSTI

Život na Marsu nastao mnogo prije nego na Zemlji?

B92
01.07.2018 08:06

Ubrzo nakon nastanka Sunčevog sistema formirala se i čvrsta kora Marsa, pokazalo je najnovije istraživanje u kojem se pretpostavlja da su se uvjeti za nastanak života pojavili na Crvenoj planeti veoma rano.

Da bi na planeti mogla da postoji voda u tečnom stanju, potrebna je čvrsta površina, dakle kora.

- Naši rezultati pokazuju da su na Marsu mogli da postoje okeani i život mnogo prije nego na Zemlji - rekao je za AFP Martin Bizaro iz Danskog prirodnjačkog muzeja u Kopenhagenu, koautor istraživanja koje je objavljeno u časopisu Nature.

Marsovo "rano djetinjstvo" otkriveno je zahvaljujući analizi njegovog metorita NWA 7034, koji je pronađen u pustinji Sahari, a koji je nazvan "Crna ljepotica".

Iz sitnog uzorka tog metorita izdvojeno je sedam dragocjenih zrna cirkona, čvrstog minerala koji je preživio različite geološke procese, a zatim ih je analizirala grupa naučnika koja je utvrdila vrijeme njihove kristalizacije.

-Iz toga smo zaključili da se površina Marsa veoma brzo kristalizirala: već 20 miliona godina nakon Sunčevog sistema - koji je nastao prije 4.567 milijarde godina - Mars je imao čvrstu koru koja je bila pogodna za nastanak okeana i života - rekao je Bizaro.

Ovi rezultati se umnogome razlikuju od "postojećih modela po kojima je solidifikacija planeta trajala 100 miliona godina".

- Ovi novi podaci znatno proširuju vremenski okvir u kojem je moglo biti života na Marsu - zaključio je.

Tagovi

Zemlja Mars
NA VRH