ZANIMLJIVOSTI

Pola stoljeća misterije: Najintrigantniji zločin u historiji Amerike možda je upravo riješen

YouTube

Kurir.rs

2.7.2018

Tom Kolbert, filmski producent i dugogodišnji istražitelj slučaja nestanka D.B. Kupera tvrdi da je jednom zauvijek potvrdio njegov identitet.

Slučaj "D.B. Kuper" važi za jedinu nerešenu otmicu aviona u SAD i jedan od najintrigantnijih zločina ikada. Muškarac je pod alijasom "Den Kuper" kupio kartu za let iz Portlanda do Sijetla 24. novembra 1971. godine, zatim oteo i iznudio novac, a zatim nestao. Niko nije znao ko je on, a, kako su novinari pogrešno razumjeli njegov alijas, slučaj je postao poznat u Americi, ali i svijetu kao slučaj D.B. Kupera.

Neriješena otmica aviona

Kuper je u avionu kompanije "Nortvest orijent erlajns" stjuardesi pružio koverat i šapnuo da ima bombu. Zatražio je od stjuardese da prenese pilotu da traži 300.000 maraka.


Pilot je postupio prema uputstvu, spustio avion i sipao gorivo. U zamjenu za 36 putnika otmičar je dobio traženi novac i četiri padobrana, koje je također tražio.

Avion, u kome su se sada, pored njega, nalazili samo tri pilota i stjuardesa, ponovo je uzletio i krenuo na jug. Iznad područja pod šumama u saveznoj državi Vašington, "Den Kuper" iskočio je zajedno s plijenom kroz zadnja vrata aviona i od tada mu se gubi svaki trag.

Osumnjičenih je bilo mnogo, ali FBI nije mogao da riješi slučaj, zbog nedostataka dokaza. Slučaj je zatvoren 2016. godine kao neriješen.

Kolbert je napisao i knjigu i producirao dokumentarni film o svojoj istrazi u kojoj je insistirao na tome da je Rekstrov krivac.

Kolbert je zatražio, na osnovu prava zagarantovanog Zakonom o slobodi informisanja, od FBI da mu daju uvid u njihova dokumenta. Tamo je našao pismo datirano na 28. mart 1972. godine, koje nije objavljeno, a koje je poslato listu "Portland Oregonian", piše sajt "All that is Interesting". 

- Niko nije ni znao za ovo pismo - rekao je Kolbert.

Kada je pregledao pismo, vidio je da je kucano na isti način kao pisma koja je Kuper slao je u četiri velike novinske kuće s detaljima o njegovim razlozima za otmicu aviona. U ovom pismu on je izjavio da zna da neće biti uhvaćen.


Kolbert je poslao pismo kolegi Riku Šervudu kriptografu i bivšem članu jedne obaveštajne agencije pri američkoj vojsci.

On je dešifrovao pismo nekoliko nedjelja i rekao da se u njemu nalazi priznanje. Pismo koje je navodno Kuper poslao sa Bahama i u njemu napisao da samo želi da kaže svima da je živ. 

 -Dopadaju mi se vaši članci o meni ali sada možete da prestanete sa njima D.B. Kuper nije stvaran. Htio sam da pobjegnem iz sistema i našao sam način...", navedeno je u tom pismu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.