ZANIMLJIVO

Otkriveno da je čovjek kojeg su zvali "svaštojed" imao grozan posljednji obrok

b92.net

14.7.2018

Posljednji obrok ledenog čovjeka Ocija bilo je meso jelena i masnoća kozoroga, što je imalo užasan okus, pokazala je nova, do sada najdetaljnija analiza sadržaja njegovog želuca.

Dvojica planinara su još davne 1991. godine u Alpama pronašla mumificirano tijelo muškarca koji je umro prije otprilike 5.300 godina. Naučnici su proteklih 27 godina detaljno analizirali njegovu odjeću, zube, tijelo i tetovaže, a najnovija DNK analiza otkrila je šta se sve nalazilo u njegovom želucu kada je pronađen.

Uz životinjsko meso, naučnici su u njegovom želucu pronašli i pšenicu, ali i tragove toksina. Sve to daje i novu sliku o posljednjim danima života ovog lovca iz bakarnog doba.  

Meso kozoroga otkrili su još prošle godine, bilo je sušeno, a naučnici su nedavno opet "zavirili" u Ocijev želudac.

Frenk Makiner s Instituta za mumije u Bolzanu rekao je da je prvi pogled kroz mikroskop pokazao da je "ledeni čovjek" bio svaštojed jer su u uzorku pronađena i biljna vlakna pomiješana s mesom. Analiza je pokazala da je u pitanju mišićno i masno tkivo kozoroga.  

- Čini se da je Oci bio svjestan činjenice da je masnoća odličan izvor energije. Visoko alpsko područje u kojem je živio i gdje je pronađen predstavlja veliki izazov za čovjeka i traži optimalnu ishranu da bi se izbjegao gubitak energije - istakao je ovaj naučnik.

Ipak, kako je dodao za Nacionalnu geografiju, taj okus je bio grozan.  

Naučnici su, također, analizom njegovog želuca otkrili i meso jelena, ali nisu mogli potvrditi koji je tačno dio životinje pojeo. Zaključili su i da je meso, najvjerovatnije, bilo sušeno i dimljeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.