LIFESTYLE

Kako je NASA prije pola stoljeća slučajno spalila dokaz o životu na Marsu

Blic

17.7.2018

Otkako je rover “Kjuriositi” započeo svoju misiju na Marsu, saznali smo mnogo toga o crvenoj planeti, uključujući i to da je ona dom kompleksnih organskih molekula. Ono što je posebno u vezi sa prisustvom ovih jedinjenja na bazi ugljenika je to da se smatraju preduslovom za život. 

Ali “Kjuriositi”, koji je sletio na Mars 2013, nije u stvari prvi uređaj koji je otkrio organsku materiju na četvrtoj planeti od Sunca. Tokom misije “Viking” sedamdesetih godina navedeno je da nije pronađen nijedan takav dokaz, međutim, “Nju sajentist” piše da je NASA možda slučajno spalila tragove organskih molekula s Marsa.

Tim naučnika američke svemirske agencije, na čelu sa Kristoferom Mekejem, sada vjeruje kako da raščiste čitavu situaciju – prema istraživačima, najmanje jedna jedinica “Viking” koja je sletjela detektirala je organsku materiju, ali je mašina koja je njome upravljala na daljinu spalila dragocjeno otkriće tokom analize podataka, prenosi Blic.rs.

Ova hipoteza je primjenljiva zbog prisustva supstance koju su naučnici otkrili na Marsu prije 10 godina – lender “Feniks” je 2008. na crvenoj planeti otkrio toksično, slano jedinjenje zvano perhlorat. Na Zemlji je on izuzetno zapaljiv pa se, između ostalog, koristi i u pirotehnici. Na Marsu je, pak, hladno, pa je malo vjerovatno da će se zapaliti.

Međutim, lender “Viking” je zagrijao uzroke iz Marsovog tla na 500 stepeni. Sa perhloratom među sastojcima, osjetljive organske molekule su vjerovatno uništene odmah po zagrijavanju, navodi “Biznis insajder”.

Analizirajući nove podatke sa “Kjuriositija”, Mekej i njegov tim smatraju da se sada vjerovatno odigrao isti scenario kao sa "Feniksom". “Kjuriositi” je 2013. detektirao ne samo organske supstance već i molekule hlorobenzena, koje se proizvode kad ugljenik reaguje sa perhloratom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.