ISTRAŽIVANJE

Upozorenje za roditelje: Ljigavac može uzrokovati trajne zdravstvene komplikacije

Avaz.ba

17.7.2018

Roditelji djece složni su da takozvani ljigavac ili slime u najmanju ruku predstavlja igračku štetočinu. Sve je dobro dok se ljigavac drži na čvrstoj površini ili svojoj kutijici, no dohvati li se tkanina, budite sigurni da ih možete otpisati.

Međutim, mnogo je važnija tvrdnja potkovana istraživanjima naučnika da ljigavac predstavlja opasnu igračku koja može ostaviti dugoročne poslejdice. Nastaje upotrebom opasnih hemikalija i prema pisanju "Mail Onlinea", ovaj proizvod koji podsjeća na sluz sadrži potencijalno nesiguran nivo boroks hemikalije koja u prekomjernim nivoima uzrokuje proljev, povraćanje i grčeve.

"The Sun" otkriva da dugoročno izloženost vrlo visokom nivou boroksa može nanijeti štetu čak i nerođenoj djeci, odnosno dovesti do neplodnosti u mladosti djece koja se igraju slimeom.

Testirano je jedanaest različitih verzija koje su u prodaji putem Amazona, Smythsa i The Worka i čak osam od jedanaest pokazalo je nesiguran nivo boroksa.

Osam proizvoda označeni je da su premašili granicu sigurnosti EU od 300 mg/kg, a najgori prekršilac je "Toysmith Jupiter Juice". Sljedeći je "CCINEE Pink Fluffy Slime", a zatim "Cosoro Dodolu Crystal Slime Magic Clay".

"The Sun" navodi da su proizvodi povučeni iz prodaje Amazona. Direktorica istraživanja Niki (Nikki) Stopford izjavila je da su istraživanja šokantna.

Roditelji koji kupuju sluz za svoju djecu vjeruju da su ove igračke sigurne pa će ih šokirati kad otkriju da bi njihovo zdravlje moglo biti izloženo riziku. Proizvođači moraju prestati s proizvodnjom nesigurnih proizvoda, a vlada i trgovci jednostavno moraju učiniti daleko bolji posao - kazala je Stopford.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.