LIFESTYLE

"Morski jednorog vanzemaljac" pronađen nasukan na plaži

B92

25.7.2018

Redovni posjetioci plaže Higins, u mjestu Skarboro u državi Mejn na sjeveroistoku SAD, prošle sedmice su pronašli trup neobičnog stvorenja u stanju raspadanja, kojeg su odmah prozvali "morskim čudovištem".  

"Velika grudva nečega ležala je izbačena na obalu. Izgledala je ogromno!", rekao je Kris Bler iz službe za nadzor i kontorlu životinja za NBC.

Korisnici društvenih mreža stvorenje su opisali kao "neku vrstu morskog jednorog vanzemaljaca" i kao "leteće stvorenje iz 'Beskrajne priče'", prenosi B92.

Iako se prvobitno mislilo da je u pitanju kit, stručnjak za ajkule sa Floride Džordž Bardžes brzo je identifikovao "stvorenje" kao vrstu ajkule poznatu pod imenom golema psina (lat. Cetorhinus maximus).

U moru "neobično stvorenje", koje je morska struja izbacila na obalu, izgleda mnogo strašnije od onoga što je pronađeno na plaži u Mejnu.

Bardžes je, za Lajv Sajens, rekao da je moguće i da je velika bijela ajkula "tu možda malo gricnula", kao i da je moguće da je trup sedmicama plutao morem.

"Voda uz obale Mejna je veoma hladna u ovo doba godine, iako je ljeto, pa je proces raspadanja mnogo sporiji", zaključio je on.

Uprkos svom zastrašujućem izgledu, goleme psine nisu vrsta koje bi se trebalo plašiti. On ne love plijen kao ostali morski predatori, već se hrane tako što plivaju otvorenih usta, piše Njuzhab.

Goleme psine su vrsta koja se nalazi na listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.