ZANIMLJIVOSTI

Igra je i za njih gotova: Vlasnik barbike otpušta hiljade radnika

Ilustracija

b92.net

27.7.2018

Američki proizvođač igračaka ''Matel'', čuven po barbikama i automobilčićima, najavio je gašenje više od 2.200 radnih mjesta.

Portparol ''Matela'' je izjavio da se gase radna mjesta uglavnom za zaposlene u administraciji u njihovim podružnicama širom svijeta da bi kompanija ostvarila uštedu troškova od najmanje 650 miliona dolara.

''Matel'', sa sjedištem u gradu El Segundo u Kaliforniji, ima oko 28.000 zaposlenih.  

Akcije kompanije su pale za devet posto u produženom trgovanju na berzi, na 14,85 dolara, nakon što su tokom regularnog trgovačkog dana oslabile za jedan procent.

Iz ''Matela'' su stigle i druge nepovoljne vijesti, o lošijim finansijskim rezultatima u periodu april-juni nego što su analitičari na Vol stritu očekivali.  

Naime, kompanija je u drugom kvartalu zabilježila gubitak od 240,9 miliona dolara, ili 70 centi po akciji. Gubitak, prilagođen jednokratnim dobicima i troškovima, iznosi 56 centi po akciji, što je daleko iznad očekivanja analitičara koji su predviđali negativan finansijski rezultat od 32 centa po akciji.

Prihod ''Matela'' je pao za 14 posto na 840,7 miliona dolara i također je podbacio u odnosu na prognoze analitičara koji su očekivali da će dostići 863,1 milion dolara.  

Ipak, u posmatranom tromjesečju je bilo i svijetlih tačaka, budući da je zabilježen rast prodaje barbika, uprkos činjenici da je lanac igračaka "Toys R Us" stavio katanac na svoja vrata.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.