LIFESTYLE

Drama na koridi: Jedan bik povrijedio vlasnika, Kukan iz Mrkonjić Grada pobjednik

Srna

5.8.2018

Pobjednik 246. Grmečke koride, koja je danas održana na Popovića brdu kod Oštre Luke, je bik Kukan vlasnika Milana Galića iz Mrkonjić Grada.

Vlasniku je pripala nagrada od 2.500 KM, a poraženi bik Zećo je svojim vlasnicima iz Jajca donio novčanu nagradu od 1.500 KM.

Zimonja, bik vlasnika Mufida Čehića iz Sanskog Mosta pobjednik je današnjeg nadmetanja bikova u srednjoj kategoriji. On je u finalnoj borbi bio bolji od bika Zvjerote vlasnika Radovana Miljuša i time odbranio prošlogodišnju titulu pobjednika.

Pred više stotina ljubitelja narodnih običaja, druženja i nadmetanja, na tradicionalnoj krajiškoj borbi bikova, rogove je danas ukrstilo osam bikova u srednjoj kategoriji, teških do 850 kilograma i osam bikova preko ove težine u teškoj kategoriji.

Koridom su dominirali bikovi čiji su vlasnici iz Potkozarja, Podgrmeča, ali i ostatka BiH, i koji redovno učestvuju na ovom takmičenju.

Potpredsjednik Organizacionog odbora Milan Popović izjavio je da je korida nešto što je preživjelo carstva i kraljevstva, te da se tradicija sa Međeđeg prenijela na Popovića brdo, a da su učesnici vlasnici bikova uglavnom sa teritorije Sanskog Mosta, koji su tradiciju nastavili na novim ognjištima.

– Bilo kako bilo, bezbjednost učesnika i publike na koridi je uvijek na prvom mjestu. Ipak, ove godine dogodio se nemili incident gdje je bik oborio svog vlasnika i on je sa lakšim povredama prevezen do prijedorske bolnice – istakao je Popović.

Otvarajući ovaj turistički brend opštine Oštra Luka, načelnik Dragan Stanar

istakao je da su borbe bikova tradicija koju treba čuvati i prenositi budućim naraštajima.

– Na nama je da nastavimo da njegujemo tradiciju našeg kraja i da svake godine privučemo što veći broj mladih koji ne treba da se stide, već da se ponose viteštvom i junaštvom koji se u našem kraju godinama njeguju – rekao je Stanar.

Grmečka korida se na Međeđem brdu održavala do devedesetih godina prošlog vijeka, a kad se srpski živalj 1995. godine iselio iz Sanskog Mosta i oformio opštinu Srpski Sanski Most, danas Oštru Luku, prenio je tu tradiciju i počela se održavati na Popovića brdu od 1997. godine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.