NOSTALGIJA

Tokom snimanja filma "Sutjeska" Ričard Barton se kladio sa statistima ko može više popiti

Avaz.ba
08.08.2018 08:17

Ove godine navršava se skoro tri i po decenije od smrti holivudskog glumca Ričarda Bartona (Richard Burton).

Bio je nominovan za nagradu Američke filmske akademije za glumu sedam puta, ali je nijednom nije dobio uprkos tome što je glumio veliki broj, danas kultnih uloga.

Jedna od njih, značajna za ljude s ovih prostora, svakako je ona Josipa Broza Tita u filmu “Sutjeska”, čiji je reditelj bio Stipe Delić.

Barton je vodio koloritan i buran život. Iza njega je ostao veliki broj anegdota od kojih je jedna vezana baš za Jugoslaviju i vrijeme kada je ovdje snimao “Sutjesku”.

Naime, sve vrijeme snimanja, glumac je sa suprugom, glumicom Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor), bio lični gost čovjeka koga je igrao – maršala Tita. Međutim, osim što je uživao u svim čarima VIP statusa u Jugoslaviji, Barton je volio i da ide među narod, da se druži i zabavlja sa “običnim” ljudima.

“Sutjeska” je snimana 1973. godine, povodom tridesetogodišnjice istoimene bitke, u Nacionalnom parku Sutjeska. Rezervisti tadašnje JNA na setu su bili statisti i imali su prilike da lično upoznaju holivudsku zvijezdu.

Neki od njih kasnije su pričali da nikada prije nisu vidjeli čovjeka koji je mogao toliko da popije. Barton, nakon što bi završio radni dan na setu, nekima od njih je nudio opklade – u ispijanju žestine.

Oni koji su prihvatili dvostruko su zažalili. Prvo, nije bilo šanse da pobijede jer je Barton bio “kao sunđer”. Drugo, ako bi ih zapovjednik uhvatio pijane, prijetio im je vojni sud!

Bata Živojinović je kasnije pričao da je glumac na set dolazio spreman, ali da bi već do podne bio toliko pijan da nije mogao da stoji!

- Dosta scena smo snimili tako što je kadar sniman do pojasa, a onda bi ga neko držao za noge kako ne bi pao. U jednoj sceni se toliko ljuljao da sam ga čak i ja držao oko struka - ispričao je jednom prilikom Bata.

NA VRH