DOSTAVA

Ukrajinski veterani dostavljaju pizzu vojnicima direktno na bojište

Avaz.ba
09.08.2018 10:17

Foto: Agencije

Jedite brzo dok je još toplo, prije nego što zapucaju, savjetuje dostavljač pizze vojnicima dok se miris topljenog sira i šunke širi rovom na istoku Ukrajine, gdje se dostavljači izlažu opasnosti da bi nahranili ukrajinske vojnike. 

- Neprijatelj je udaljen samo 80 metara, mogao bi omirisati pizzu pa će mu poteći sline - ironizira Oleksej.

Kao i njegov kolega, 23-godišnji Bogdan Čaban, Oleksej Kačko bio je dobrovoljac u sukobu protiv proruskih separatista na istoku sve dok njih dvojica nisu odlučili otvoriti piceriju primjerena naziva - "Pizza Veterano" u Mairopulju, posljednjem velikom gradu na istoku Ukrajine koji je pod nadzorom središnje vlade u Kijevu.  

Otkako su u maju registrirali djelatnost u kojoj zapošljavaju kolege veterane, specijalizirali su se za dostavu pizza vojnicima na bojišnici, nekih 20 kilometara od Mariopulja. Zamisao o piceriji pala je Kačku na pamet dok je gledao televizijsku seriju o američkim vojnicima u Iraku, u kojoj vojnici sanjaju o tome da pojedu vruću pizzu.

Pošto je u ratu bio ranjen te mu je uklonjen dio pluća, Kačko je odlučio iskoristiti invalidsku mirovinu da s Bogdanom otvori franšizu ''Pizza Veterano'', koju je u Kijevu prije nekoliko godina registrirao drugi veteran. 

Pizze se plaćaju donacijama i pripremaju specijalno za vojnike. Iz sigurnosnih razloga s vojnim zapovjedništvima dogovaraju vrijeme dostave i put kojim će ići. "Danas je na redu Vodjane, seoce iz kojeg je gotovo cjelokupno stanovništvo pobjeglo nakon rata", objašnjava Oleksej i dodaje: "Isporučili smo 20 velikih pizza."

Tagovi

Pizza Dostava
NA VRH