DOSTAVA

Ukrajinski veterani dostavljaju pizzu vojnicima direktno na bojište

Agencije

Avaz.ba

9.8.2018

Jedite brzo dok je još toplo, prije nego što zapucaju, savjetuje dostavljač pizze vojnicima dok se miris topljenog sira i šunke širi rovom na istoku Ukrajine, gdje se dostavljači izlažu opasnosti da bi nahranili ukrajinske vojnike. 

- Neprijatelj je udaljen samo 80 metara, mogao bi omirisati pizzu pa će mu poteći sline - ironizira Oleksej.

Kao i njegov kolega, 23-godišnji Bogdan Čaban, Oleksej Kačko bio je dobrovoljac u sukobu protiv proruskih separatista na istoku sve dok njih dvojica nisu odlučili otvoriti piceriju primjerena naziva - "Pizza Veterano" u Mairopulju, posljednjem velikom gradu na istoku Ukrajine koji je pod nadzorom središnje vlade u Kijevu.  

Otkako su u maju registrirali djelatnost u kojoj zapošljavaju kolege veterane, specijalizirali su se za dostavu pizza vojnicima na bojišnici, nekih 20 kilometara od Mariopulja. Zamisao o piceriji pala je Kačku na pamet dok je gledao televizijsku seriju o američkim vojnicima u Iraku, u kojoj vojnici sanjaju o tome da pojedu vruću pizzu.

Pošto je u ratu bio ranjen te mu je uklonjen dio pluća, Kačko je odlučio iskoristiti invalidsku mirovinu da s Bogdanom otvori franšizu ''Pizza Veterano'', koju je u Kijevu prije nekoliko godina registrirao drugi veteran. 

Pizze se plaćaju donacijama i pripremaju specijalno za vojnike. Iz sigurnosnih razloga s vojnim zapovjedništvima dogovaraju vrijeme dostave i put kojim će ići. "Danas je na redu Vodjane, seoce iz kojeg je gotovo cjelokupno stanovništvo pobjeglo nakon rata", objašnjava Oleksej i dodaje: "Isporučili smo 20 velikih pizza."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.