AUSTRIJA

Nova ''obuća'' za konje koji vuku bečke fijakere

Fena
09.08.2018 13:27

Foto: Ilustracija

Svi koji su ikad posjetili glavni grad Austrije, pamte ga i po turističkim fijakerima koji prometuju kroz sami centar Beča. No, iako fijakeri puno pridonose turističkoj ponudi i zaradi austrijske prijestonice, oni imaju i svoju negativnu stranu. 

Naime, željezne potkove koje su konji do sada nosili oštećuju asfalt i kaldrmu u 1. bečkom okrugu, a to grad Beč na godišnjem nivou košta oko 700.000 eura.

Gradska je uprava stoga odlučila pokrenuti pilot-projekt testiranja novih potkova načinjenih od čelika i plastike. Tako je 25 konja četiri mjeseca isprobavalo nove potkove. Neke su zbog brzog trošenja morale biti zamijenjene vrlo brzo, a glavna zamjerka fijakerista svim plastičnim potkovama nedostatak je tipičnog zvuka konjskih kopita, zbog čega su fijakeri manje zamjetni i turistima i ostalim učesnicima saobraćaja.

Fijakeristi i veterinari sada su u fazi evaluacije svih testiranih potkova, a nakon odluke koje će se potkove u buduće koristiti i policijski bi konji u Beču mogli dobiti "novu obuću", saopćeno je na internetskim stranicama grada Beča.

Oglasi

NA VRH