HRVATSKA Rad u inostranstvu

Za 30 godina rada u Hrvatskoj dobio gotovo istu penziju kao za tri godine u Njemačkoj

Glas Slavonije
09.08.2018 18:57

Hrvatski penzioner za 30 godina rada u Hrvatskoj ostvario je 1902 kune (255 eura) penzije, a za tri godine rada u Njemačkoj 204 eura, piše Glas Slavonije. 

Radi se o Ivanu Šalkoviću iz Bukvika blizu Orahovice koji je 70-ih godina prošlog stoljća trbuhom za kruhom otišao u Njemačku gdje je radio tri godine, a onda se vratio zbog porodične situacije. 

U Njemačkoj je skupljao sekundarne sirovine, otpad i malo radio na baušteli, a onda ga je supruga ostavila i 9 mjeseci starog sina dala njegovoj majci zbog čega se vratio u Hrvatsku.

- Mukotrpno sam radio, ali sam bio plaćen. A po povratku u Hrvatsku radio sam u ciglani i u poljoprivrednom poduzeću Orahovica te skupio 30 godina staža. Hrvatska penzija prvo mi je bila 1350 kuna, a sada iznosi 1902 kune. Njemačka je bila 86 eura, a nedavno sam dobio rješenje na iznos penzije od 204 eura. Da nemam ovu njemačku penziju, teško bismo sadašnja supruga i ja živjeli i školovali našeg sina. Isplati se ići van raditi te tako osigurati dostojanstven život u Hrvatskoj - priča 69-godišnji Ivan.

NA VRH