SRBIJA Nonšalantno prošateo dužinom puta

Nestvarne scene u Kikindi: Rode šetaju putem, saobraćaj stoji

Telegraf.rs
10.08.2018 09:30

Foto: Telegraf.rs

Slučajni gosti koji su nenadano sletjeli na drum u selu Sajanu, nedaleko od Kikinde, nakratko su zaustavili saobraćaj u ovom vojvođanskom mjestu. Nekoliko bijelih roda prošetalo je glavnim sokakom, a nesvakidašnju sliku zabilježila je Zorica Bubalo Čanak iz Kikinde koja kaže da je prizor bio prelijep i da se ovaj par bijelih roda nonšalantno prošateo dužinom puta.

- Odjednom su se stvorile na putu, naravno, odmah smo zaustavili auto, a one su nastavile da se kreću u pravcu Kikinde. Rode nisu ptice koje slučajno dolaze u naše krajeve, ovdje se gnijezde, a osim sova koje su za najveće stanište na planeti izabrale Kikindu, rode su nam, također, domaće ptice - rekla nam je Zorica.

Da rode vrlo rado posjećuju ove krajeve, potvrdio je za portal Telegraf.rs Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

- Sasvim je normalna pojava da sada vidite rode, trenutno se gnijezde i okupljaju pred seobu. U Zrenjaninu i okolini ima najviše roda, registrirano je oko 400 parova u ovom dijelu Vojvodine - istakao je Ružić.

  • Foto: ( Telegraf.rs)

Prema 7. međunarodnom popisu bijelih roda koje je provedeno u okviru Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, na teritoriju Srbije registrirano je oko 1.300 parova, najviše ih se nalazi u Zrenjaninu oko 400 parova.

U selu Taraš, nedaleko od Zrenjanina, nalazi se najveći broj bijelih roda, a predvodnik bijelog jata je poznati Prvoje koji svake godine prvi dolazi u ovo selo. Udruženje građana “Taraške rode” početkom jula je popisalo mladunce bijelih roda.

Taraški poletarci su tom prilikom vrijedno vježbali svoja neiskusna i nejaka krila spremajući se za prvi let. Poneki su se već spoznali vještinu letenja, neki su međuvremenu poletjeli, a pojedini mladunci su još sa žudnjom posmatrali starije komšije.

- Ono što je specifično za ovu godinu je da ima dosta parova sa 3-4 mladunca, i čak ima tri para s uspješno podignutih 5 mladunaca. Ali, nažalost, od 30 parova, koliko se vratilo u selo, imamo čak 6 parova koji nemaju podmladak (jedan par još leži, ali ne vjerujemo da će uspjeti da podignu piliće). Nije nam jasan razlog za ovakvu situaciju kod navedenih parova.

- Neki se jesu kasno vratili, ali ne svi. Međutim, priroda je čudo. Uglavnom od tih 24 uspješna para imamo 70 mladunaca, što je u prosjeku tri po paru, što se na kraju ipak može voditi kao izuzetno uspješna godina za te parove - kažu iz Udruženja građana “Taraške rode”.

Zbog najvećeg broja bijelih roda, njemačka Fondacija ''Euronatur'' dodijelila je selu Taraš specijalnu titulu “Evropsko selo roda 2015”. I ne samo u Tarašu, rode možete vidjeti širom Vojvodine.

Tagovi

Rode Kikinda Sajan
NA VRH