ZANIMLJIVO

''Apple'' može ostati ako podijeli dobit s kineskim narodom

Arhiv

Vijesti.ba

11.8.2018

Američka kompanija "Apple" je imala koristi od jeftine radne snage i snažnog dobavljačkog lanca u Kini, zbog čega bi trebalo da veći dio svog profita podijeli s kineskim narodom ili će se suočiti s "bijesom i nacionalističkim raspoloženjem" usljed aktuenog trgovinskog rata, upozorava kineski list "People's Daily".

U jednom članku navodi se da je ''Apple'' u Kini ostvario 9,6 milijardi dolara prihoda u kvartalu zaključno s junom, što je američkom gigantu pomoglo da nedavno dostigne tržišnu vrijednost od nevjerovatnih 1.000 milijardi dolara, prenosi američka televizija CNBC.

"Apple" i druge američke kompanije mogli bi da postanu kineski "pregovarački aduti" u trgovinskom ratu između SAD i Kine, ocjenjuje se u tom članku. 

- Ukoliko nedavno usvojene protekcionističke mjere američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) previše jako pogode kineske kompanije, uspjeh kompanije "Apple" ostvaren na kineskom tržištu bi mogao probuditi nacionalističko raspoloženje - piše "People's Daily". 

Kina je prošle nedjelje saopćila da je spremna uvesti tarife na uvoz američkih proizvoda u vrijednosti od 60 milijardi dolara, samo nekoliko dana nakon što je američka administracija najavila da će razmotriti povećanje tarifa s predloženih 10 posto na 25 posto na kineski uvoz vrijedan 200 milijardi dolara. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.