ZANIMLJIVO

Kako pregrijan laptop može dovesti do avionske nesreće

Ilustracija

cdm.me

11.8.2018

Litijum-jonske baterije predstavljaju veliki rizik za komercijalne avione, posebno na mjestima gdje kabinsko osoblje ne može doći do njih. Zabrana njihovog prijevoza u čekiranom prtljagu će uskoro možda biti neminovna.

Jedan elektronski uređaj koji se pregrije i zapali u čekiranom prtljagu u avionu može „nadvladati“ protupožarni sistem letjelice, stvarajući potencijalno fatalan požar. 

Uprkos ranijem mišljenju da plin koji se koristi za gašenje vatre u kargu može ugasiti manji požar izazvan pregrijavanjem jedne baterije, novi testovi koje je provela američka Savezna uprava za zrakoplovstvo FAA pokazuju da je protupožarni sistem nemoćan u slučaju kada požar zahvati i druge visokozapaljive materije, kao što su, naprimjer, dezodoransi i lakovi za kosu. 

Rezultati testova koje je prošle godine provela FAA predstavljeni su Organizaciji međunarodnog civilnog zrakoplovstva (ICAO) kada je američka vlada zastupala zabranu elektronskih uređaja većih od mobilnog telefona u čekiranom prtljagu, za sada su bez naznake o zabrani. 

Zato je FAA u dopisu aviokompanijama navela da same trebaju provesti sigurnosne studije i utvrditi najbolji način za smanjenje rizika od izbijanja požara u kargu svojih aviona. 

Inače, rizik od izbijanja požara izazvanog pregrijanom litijum-jonskom baterijom velik je i u putničkoj kabini, ali u takvim slučajevima posada može brzo reagirati i ugasiti ga, piše „Travel“ magazin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.