NAUKA

Koje je najudaljenije i najnepristupačnije mjesto na svijetu?

Index.hr

11.8.2018

Ljudska vrsta ostavila je traga na gotovo svakom dijelu Zemlje, no avanturisti i dalje žude za neotkrivenim mjestima. 

Mir se može naravno pronaći u šetnji Dolomitima ili kanuingu u Švedskoj, no tamo je civilizacija uvijek udaljena tek nekoliko kilometara, prenosi Index.hr.

Pitanje, koje muči i naučnike, glasi postoji li na Zemlji mjesto toliko udaljeno i nepristupačno da ga dosad niko nije ni primijetio.

Geografija ima termin upravo za takva mjesta - nepristupačni polovi.

- Pol nepristupačnosti označava mjesto koje je najzahtjevnije za dostići zbog udaljenosti od geografskih oblika koji bi mogli omogućiti pristup tom mjestu - objasnili su iz geografskog odsjeka kalifornijskog univerziteta u Santa Barbari.

Polovi nepristupačnosti obično su kontinentalne ili okeanske tačke.

Kontinentalni polovi su dijelovi kopna najudaljeniji od obale. Naprimjer Euroazijski pol nepristupačnosti je u pustinji na sjeverozapadu Kine na granici s Kazahstanom.

Okaenski ekvivalent je Point Nemo u Južnome Pacifiku, tačka udaljena gotovo 2.700 kilometara od najbližeg kopna, otoka Pitkairn.

Najudaljeniji otok na svijetu je nenastanjeni Buve na jugu Atlantskog okeana i u vlasništvu je Norveške od 1930.

Otok nažalost ima malo za ponuditi avanturistima željnih bijega od civilizacije. Zbog oštrih vremenskih uvjeta, otok je dom tek lišajevima, mahovini i gljivicama koji rastu na dijelovima koji nisu smrznuti. Od životinja mogu se pronaći albatrosi, kraljevski pingvini i druge ptice koje podnose niske temperature.

Postoji li onda mjesto na koje čovjek još nije kročio? Ljudska je vrsta izmijenila Zemlju i ostavila svoj trag gotovo svuda, kaže Rajnhold Linfelder (Reinhold Leinfelder), geobiolog na univerzitetu u Berlinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.