ZANIMLJIVO

Šta trebate uraditi u nedjelju da bi ponedjeljak bio podnošljiv

Printscreen

cdm.me

12.8.2018

Teško je podnijeti ponedjeljak. Taj dan znači kraj zabave i slobode koju pruža vikend.

Čak i kada volite svoj posao, uznemirava vas činjenica da morate ustati rano u ponedjeljak i vratite se rutini, a da ne spominjemo neorganiziranost koja ide poslije kratkog odmora.

Usvojite nekoliko obrazaca koje ćete ponavljati nedjeljom da bi vam ponedjeljak tekao lagano i da biste zadržali produktivnost: 

“Ukradite” jedan sat za organizaciju 

Jedan sat posvetite tome da napravite listu zadataka, da organizirate svoje vrijeme i provjerite kalendar događaja, jer, kako stručnjaci ističu, time ćete smanjiti nivo stresa i zabrinutosti narednih dana.

Ispunite tanjir zdravom hranom

Stručnjaci predlažu, ako u petak i subotu sebi “dozvolite” da se hranite nezdravo, da to ipak izbjegnete u nedjelju, jer će to voditi tromosti i stresu u ponedjeljak. U nedjelju unesite u organizam voće i povrće, a također se potrudite da alkohol zamijenite vodom.

Dajte “značenje” nedjelji

Većina nas voli taj dan provesti izležavajući se na kauču uz televiziju, ali pokušajte unijeti neke promjene, tako što ćete, naprimjer, izaći u šetnju ili se vidjeti s prijateljima.

Zabavljajte se na starinski način

Pozovite prijatelje i odigrajte partiju monopola ili neke društvene igre. Te igre stimuliraju kreativno razmišljanje, potiču jednokratne zadatke i poboljšavaju samopouzdanje, kažu stručnjaci. Poenta je da nedjeljom ne radite, ali iskoristite je da angažirate različite dijelove mozga, i to kroz zabavu.

Osigurajte sebi kvalitetan san

Dobar noćni odmor u nedjelju je najbolji način da izbjegnete ludilo u ponedjeljak. Lezite ranije i zaista se odmorite. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.