NOSTALGIJA

Kako se nekad živjelo u Jugoslaviji

Ilustracija

Avaz.ba

13.8.2018

Svako vrijeme ima svoje slogane, pjesmu, filmove, idole, knjige, emisije, a svakome od nas je potrebno da vidi makar jednu sliku koja ih vraća u prošlost i istog momenta osjeti nostalgiju.

Na YouTubeu postoji snimak koji je aktuelan već nekoliko godina, a koji slikovito objašnjava kako se živjelo u nekadašnjoj Jugoslaviji u periodu od 1970. do 1980. godine.

U videu su prikazane mnoge stvari iz navedenog vremenskog perioda: dječije serije, crtani filmovi, stripovi, filmovi, igračke, slatkiši, vozila, emisije.

Koliko današnje vrijeme liči na ono prethodno? Da li oni koji su tada rođeni danas kažu da su sedamdesete i osamdesete njihov drugi život? Koja je vaša omiljena pjesma u 2018. godini? Koji je vaš slogan? Moto? Šta jedete? Fast food od koga vam koža požuti i pozeleni! Koje knjige čitate? Kako ostaviti dečka za deset dana! Koje su vaše omiljene emisije? Rijaliti program, seks i razvod uživo! Volite pačije usne “folk-diva”.

Ako samo pitate nekog ko je živio u “zlatno doba stare Jugoslavije”, reći će vam da je mogao da gleda Branka Kockicu, Tobogan, Poletarac, Jelenka, Slogatron, Kolarića Panića, Snupija, Vitez Koju, Mornara Popaja, Pčelicu Maju, Megatron, My Rock Mission. Mogao je da sluša EKV, ''Deep Purple'', Tinu Tarner, ''Prljavo Kazalište'', ''Bajagu'', ''Disciplinu kičme''. Da, mogao je.

Mogao je da jede hranu koja je sigurna, čista, bez monosodijum-glutamata i aspartama. Jeo je hot-dog iz prepoznatljivog crvenog kioska, stopi sladoled. Mogao je nositi skečers patike i Lee Cooper. Mogao je voziti ponija, Tomos motor, Fiću, Stojadina. Mogao je čitati hiljadu stripova dok jede čuveni čačanski čips.

Nemojte samo slušati o prošlom vremenu, pogledajte i u nastavku kako se živjelo u zemlji koja je prijetila da postane najmoćnija zemlja Evrope:

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.