FILM

Nikola Tesla je imao samo jednu veliku ljubav

Tesla se, kao što je poznato, nikad nije ženio

Avaz.ba

15.8.2018

Ruski reditelj Sergej Karpuhin snimat će naredne godine film o Nikoli Tesli.

Proslavljeni autor na projektu “Tesla”, za ulogu velikog naučnika, angažirao je Željka Dimića, u Holivudu poznatijeg kao Džeka Demiča, a kao temu svog ostvarenja odabrao je njegov privatni život.

- Film ćemo vjerovatno snimati naredne godine na engleskom jeziku, a imat će nekoliko dijaloga na srpskom. Tesla je bio u vezi s Ketrin Džons, koja je bila žena njegovog najboljeg prijatelja. Oni su se voljeli, više je to bila platonska ljubav, a Karpuhin je došao na ideju da napravi film o tome - kaže za "Kurir" Željko.

Ruski reditelj je već autor dokumentarca o Nikoli Tesli “Zraci smrti”, a Dimiću će ovo biti treći put da igra naučnika.

Fasciniran sam njime od djetinjstva. Tesla je porijeklom iz Smiljana, koji su udaljeni od mog sela Zrmanje oko 30 kilometara. Osam mjeseci sam radio na karakteru i dan-danas mislim da nisam spreman za ulogu. Njegov lik je toliko kompleksan - otkrio je Dimić, koga ćemo gledati kao Teslu i naredne godine u jednoj domaćoj seriji. 

Tesla se, kao što je poznato, nikad nije ženio, a preko Laze Kostića htjeli su mu dogovoriti brak s Lenkom Dunđerski.

Željko Dimić je završio čuveni Institut za film i teatar “Li Strazberg”, a moderator mu je bio niko drugi do Al Paćino.

Paćino se prema meni ponašao kao da smo odrasli zajedno, a ne kao čovjek koji je dobio dva Oskara. Od njega sam tada naučio da što si veći i priznatiji glumac, to se ljudskije i prisnije ponašaš prema kolegama koji se tek bore za poziciju koju ti imaš - govorio je Dimić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.