NEVJEROVATNO

Stigao prije Drugog svjetskog rata: Aligator Muja u beogradskom zoološkom vrtu aktivan i s 80 godina

Screenshot

Index.hr

16.8.2018

Američki aligator Muja, za kojeg se vjeruje da je najstariji živi pripadnik svoje vrste, još je dobrog zdravlja i apetita u 80. godini i udobno živi u beogradskom zoološkom vrtu, gdje je stigao prije Drugog svjetskog rata.

Naraštaji Beograđana i brojni turisti pristižu u tamošnji ZOO baš zbog Muje, kojeg mogu vidjeti kako gricka štakore i prepelice. Pokretljivost mu se tokom godina smanjila pa ponekad i promaši svoju metu.

Jedini zdravstveni problem koji je američkog aligatora dosad mučio bila je gangrena, zbog koje su mu 2012. godine morali amputirati desnu prednju kandžu.

- Dobrog je zdravlja, nema problema s prehranom i u dobroj je formi za svoje godine. Nadamo se da će ostati u takvom stanju još godinama - rekao je direktor ZOO-a Srboljub Aleksić.

Muja je u Beograd stigao iz Njemačke još 1937. godine, a u novinskom članku objavljenom prilikom njegova dolaska pisalo je da je tada imao dvije godine.

Najstariji američki aligator preživio je dva bombardiranja Beograda, njemačko 1941. godine, a zatim i savezničko 1944., kada je izgubljena službena dokumentacija o njegovom premještaju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.