ISTRAŽIVANJE

Doktori otkrivaju: Zašto pjevamo pod tušem?

Ilustracija

CDM

17.8.2018

Pjevajte dok se tuširate, jer ćete imati višestruke zdravstvene koristi, poručuje profesor dr. Grejem Velč (Graham Welch) s Univerziteta u Londonu.

Na osnovu bavljenja zdravstvenim aspektima pjevanja pune tri decenije, ovaj stručnjak je došao do izuzetno zanimljivih saznanja. 

Osobe pod tušem dobivaju inspiraciju da pjevaju zbog osjećaja sigurnosti i opuštenosti do kojeg dovode voda koja teče niz tijelo, toplina, vodena para i akustičnost prostora u kome se nalaze.

Pjevanjem pod tušem spontano utječu na sopstveni bolji dotok kisika u krvotok, kao i na rad velikih mišićnih grupa gornjeg dijela tijela. I u psihičkom smislu pjevanje je korisno, jer dovodi do smanjivanja nivoa stresa preko endokrinog sistema koji je povezan sa emocionalnim blagostanjem.

- Postavlja se i pitanje zašto ljudi ne pjevaju u kupatilu kada obavljaju neke druge radnje, poput češljanja ili uređivanja. Pjevaju u tuš-kabini jer je malih dimenzija, zbog čega je zvuk bogatiji, a kvalitet glasa bolji. Osim toga, topla voda, svjetlo, prijatni mirisi, kao i osjećaj svježine i čistoće osobu potpuno opuštaju. Naročito ako je izvjesno vrijeme prije toga provela na hladnoći. Pod tušem se opuštaju i tijelo i um, a ta prijatnost dovodi do osjećaja sreće, koji se često izražava pjevanjem. Postoji mišljenje i da zvučni valovi koji se odbijaju od kapljica vode stvaraju prijatniji zvuk - objašnjava dr. Velč.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.