NEVJEROVATNO

Švicarska novčanica s tri prsta posvađala bivšu Jugu

Novčanica

CDM

18.8.2018

Švicarska narodna banka (SNB) u srijedu je predstavila novu novčanicu od 200 franaka, koja će biti puštena u promet 22. avgusta. Novčanica nije ni puštena u opticaj, a već je izazvala žučne rasprave među narodima iz bivše Jugoslavije koji žive u Švicarskoj.

Naime, na novoj novčanici se nalazi simbol ruke s tri uzdignuta prsta, što predstavlja srpski nacionalni pozdrav. Na društvenim mrežama su se razvile rasprave, a najglasniji u negodovanju su bili državljani BiH pa je Švicarska narodna banka morala dati objašnjenje.

- Tri ispružena prsta na novoj novčanici od 200 franaka predstavljaju tri koordinatne ose – x, y, z. Oni označavaju prostornu dimenziju u kojoj se širi tvar, glavni element novčanice - objasnila je Silvija Opliger (Silvia Oppliger), portparol Švicarske narodne banke (SNB).

Dizajn nove novčanice naglašava naučne ekspertize Švicaraca, a dio su naširoko nagrađivanog skupa novčanica ove male i bogate evropske zemlje.

Naime, novčanica od 200 franaka samo je posljednja od nagrađivanih švicarskih apoena koji su usvojeni u posljednje vrijeme. O nezadovoljstvu državljana BiH u Švicarskoj su izvijestili i srbijanski mediji.

Pod tekstovima na portalima u Srbiji mogu se čitati komentari zadovoljstva, pa tako jedan piše: “Prelijepa novčanica. Kako se toga nisu sjetili u Srbiji… ”.

Da za građane BiH motivi moraju biti pomno odabrani, govori i činjenica da su motivi na bh. novčanicama, koje su prvi put izdate prije 20 godina, za isti apoen štampani u dvjema verzijama za RS i FBiH. Tako su novčanice izdate u apoenima od 50 pfeninga (više nije u opticaju) do 200 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.