NEVJEROVATNO Oblik takozvane kontracepcije ritma

Prva mobilna aplikacija protiv neželjene trudnoće

CDM
18.08.2018 12:11

Foto: Ilustracija

Mobilna aplikacija za zaštitu od neželjenog začeća “Prirodni ciklus” postala je ovog mjeseca prvo digitalno kontraceptivno sredstvo koje je dobilo dozvolu američke Uprave za hranu i lijekove za reklamiranje.

Kako objašnjavaju agencije, ovaj izum funkcionira tako što žene unose podatke o tjelesnoj temperaturi i prate svoj mjesečni ciklus na aplikaciji, koja koristi algoritam da utvrdi kada su im plodni dani u mjesecu i kada se trebaju uzdržati od spolnog odnosa bez zaštite, odnosno kada trebaju koristiti zaštitu. 

To je u suštini oblik takozvane kontracepcije ritma ili metoda kalendara.

Švedski startap koji je izradio aplikaciju kaže da je ona efikasna i omogućava ženama da izbjegnu neželjene efekte uobičajene prilikom korištenja drugih metoda zaštite, kao što su pilule za kontrolu rađanja. 

Međutim, izvještaji o neželjenim trudnoćama i istrage vlasti u dvjema evropskim zemljama gdje je aplikacija dobila sertifikat EU 2017. godine, pokrenuli su pitanja u krugovima nadležnim za zdravsteni nadzor da li se aplikacija može reklamirati kao kontracepctivno sredstvo.

Aplikacija “Prirodni ciklus” ima više od 900.000 korisnika, a taj brzi rast za regulatore predstavlja povećani rizik i zabrinjava zdravstvene radnike koji se hvataju u koštac sa posljedicama brzorastućeg tržišta mobilnih i digitalnih aplikacija za zdravlje.

- Aplikacije su nevjerovatno popularne i nema ničeg suštinski lošeg u korišćenju hi-tek rješenja kao podrške našem zdravlju - izjavio je Beki Barbidž (Becky Barbridge), zamjenik izvršnog direktora britanskog Udruženja za planiranje porodice.

Međutim, kako je naveo, “zdravstvene mobilne aplikacije su istovremeno prilično neregulirana oblast, tako da se teško mogu odvojiti dobre, odnosno aplikacije zasnovane na dokazima i istraživanjima, od onih loših i nepouzdanih”.

Ipak, odobrenje FDA znači da se “Prirodni ciklus” može reklamirati kao mobilno kontraceptivno sredstvo, što tom “proizvodu” daje prednost na tržištu mobilnih medicinskih aplikacija, koje će do 2025. godine porasti na 11,2 milijarde dolara sa nivoa od 1,4 milijarde dolara iz 2016. godine, navodi kompanija.

Proizvođač “Prirodnog ciklusa” priznaje da aplikacija nije 100-procentno učinkovita i da neke žene ipak zatrudne iako se do perfekcije pridržavaju uputstava za njeno korištenje.

NA VRH